Ukrajinska vojska u subotu je izvijestila da provjerava vjerodostojnost videosnimki koje, po tvrdnjama Moskve dokazuju da je Kijev pogubio nekoliko ruskih vojnika koji su se predali.

“Prije pokretanja istrage, mora postojati temelj za to. Upravo utvrđujemo jesu li ovi videozapisi lažni”, rekao je AFP-u glasnogovornik glavnog stožera Bogdan Senik.

Dodao je da su te videosnimke “predane stručnjacima” te istaknuo da se u zadnje vrijeme sve češće objavljuju lažne videosnimke.

Rusija je u petak optužila Ukrajinu da je “okrutno” pogubila više od deset njezinih vojnika koji su položili oružje te je osudila taj potez, nazvavši ga ratnim zločinom.

“Nitko neće moći prikazati namjerno ubojstvo više od deset ruskih vojnika izravnim hicima u glavu kao ‘tragičnu iznimku'”, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

U prvome videu snimljenom mobitelom, iz zgrade u dvorištu kuće s podignutim rukama jedan po jedan izlaze muškarci u vojnim odorama. Zatim liježu na pod licem prema zemlji, a protivnički ih vojnik drži na nišanu.

U trenutku kada se s lijeve strane pojavljuje i zadnja tamna silueta, video se naglo prekida i istodobno se čuje rafal.

Na drugoj snimci, snimljenoj s visine, vjerojatno dronom, vidi se desetak tijela u lokvama krvi.

Rusko ministarstvo obrane nije preciziralo kada su ove slike snimljene.

Glasnogovornik UN-a AFP-u je rekao kako “agencija zna za ove videosnimke i proučava ih”. Istaknuo je da će, dokaže li se zločin, krivci odgovarati za svoja djela.

Ruski istražni odbor priopćio je da je otvorio istragu o “pogubljenju zarobljenih ruskih vojnika”.