Ukrajinske vlasti priopćile su u nedjelju da su otvorile istragu o navodnom pucanju ruskih snaga na šestoricu nenaoružanih ukrajinskih vojnika u gradu Avdiivki i dvojicu u selu Vesele u istoj regiji, nakon što je Rusija preuzela potpunu kontrolu nad gradom.

“Pokrenuta je istraga o strijeljanju nenaoružanih ukrajinskih ratnih zarobljenika u Avdiivki i selu Vesele”, objavilo je tužiteljstvo u regiji Donjeck na svom Telegram kanalu.

Tužitelji su se pozvali na informacije objavljene na Telegramu o “pogubljenju šestorice zarobljenika” na položaju u Avdiivki. Ukrajinski javni servis Suspilne citirao je ukrajinskog vojnog glasnogovornika Dmitrija Lihovija koji je rekao da nije moguće potvrditi ili opovrgnuti ubojstva u Avdiivki jer je istraga u tijeku. Dodao je da to neće biti prvi put da je Rusija počinila ratni zločin.

“Ne želeći ostaviti zarobljenike na životu, okupator ih ubija automatskim oružjem”, dodalo je tužiteljstvo, ne navodeći kada se incident dogodio.

Službeni Telegram kanal ukrajinskih kopnenih snaga podijelio je video koji je navodno snimljen dronom ljudi u uniformama u uskom rovu i prikazuje pogubljenje šestorice nenaoružanih ukrajinskih vojnika.

Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na Reutersov e-mail poslan izvan redovnog radnog vremena u kojem se tražilo komentar na navode, najnovije u nizu optužbi ukrajinskih tužitelja da je ubijalo ratne zarobljenike.

Rusija je odbacila takve tvrdnje. Reuters, ukrajinski tužitelji i vojska nisu mogli odmah provjeriti video ili druge detalje o iskazu.