Ukrajina je podnijela tužbu protiv Rusije najvišem sudu UN-a, odbacujući tvrdnju Moskve da je izvršila invaziju na svog susjeda kako bi spriječila genocid i tražeći od sudaca da nalože hitno zaustavljanje ruskih vojnih operacija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je da je Ukrajina počinila genocid u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini i rekao da je invazija stoga opravdana kako bi se genocid zaustavio.

U podnesku Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu u kojem je odbacila optužbe za genocid, Ukrajina je zatražila od sudaca da nalože takozvane “privremene mjere” za zaštitu Ukrajine. ICJ je u nedjelju potvrdio da je primio zahtjev.

ICJ je sud Ujedinjenih naroda za rješavanje sporova između država, a Kijev kaže da se dvije strane spore oko značenja Konvencije o genocidu iz 1948., ugovora koji su obje potpisale. Kijev je od suda zatražio da presudi o neslaganju oko “postojanja djela genocida” i ruske tvrdnje da ima zakonsko ovlaštenje za poduzimanje vojne akcije protiv Ukrajine.

Predmeti pred najvišim sudom UN-a općenito traju godinama, ali rasprave o privremenim mjerama u prošlosti su se održavale u roku od nekoliko tjedana od podnošenja zahtjeva.

Ukrajina je zatražila od sudaca da nalože Rusiji da “odmah obustavi vojne operacije započete 24. veljače 2022. koje kao svoju navedenu svrhu i cilj imaju sprečavanje i kažnjavanje navodnog genocida u Luhanskoj i Doneckoj oblasti Ukrajine”.

Ukrajina je ranije nastojala uključiti još jedan sud u Haagu, Međunarodni kazneni sud (ICC), koji se bavi optužbama za ratne zločine protiv pojedinaca.

Nakon ruske aneksije Krima u ožujku 2014. i naknadnih borbi u istočnoj Ukrajini između proruskih pobunjenika i ukrajinskih vladinih snaga, Kijev je prihvatio nadležnost ICC-a za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na njegovu teritoriju od veljače 2014. godine.

U prosincu 2020. Ured tužitelja objavio je da ima razloga vjerovati da su ratni zločini i drugi zločini počinjeni tijekom sukoba.

Službeni zahtjev za otvaranje potpune istrage nije podnesen sucima, ali tužitelj ICC-a Karim Khan u petak je izrazio zabrinutost zbog ruske invazije i rekao da bi sud mogao istražiti navodne zločine koji proizlaze iz trenutne situacije.