Ukrajina je objavila u ponedjeljak da je noćas srušila 13 od 15 eksplozivnih letjelica iranske proizvodnje koje je lansirala Rusija, a guverner ruske regije Belgorod na granici s Ukrajinom rekao je da su ruske snage na tom području oborile tri rakete.

Isporučena zapadna protuzračna obrana pomaže Kijevu da se učinkovitije nosi s takvim prijetnjama zadnjih nekoliko tjedana.

“Ruski agresori napali su šahidima 131/136 sa sjevera (iz ruske regije Briansk)”, objavilo je ukrajinsko zrakoplovstvo.

Ukupno “15 dronova bilo je lansirano od čega je 13 šahida uništeno”, navodi izvor.

Ukrajinske vlasti nisu izvijestile o ljudskim gubitcima ili materijalnim štetama koje su prouzročili dronovi.

Od listopada i nekoliko poraza na terenu Moskva se okrenula dronovima kako bi njima uništavala ukrajinsku infrastrukturu “ključnu” za energetsku opskrbu zemlje zbog čega su milijuni stanovnika bili bez struje zimus.

Učestalost napada dronovima usporila je zadnjih tjedana dok je Ukrajina jačala sposobnosti protuzračne obrane zahvaljujući opremi koju je isporučio zapad (NASAMS, IRIS-T, Aspide 2000, Hawk, Patriot…).

Prošli tjedan u napadu s 14 dronova od kojih je 11 srušeno, ubijene su dvije osobe – spasioci u gradu Hmeljnicki.

U Belgorodu oborene tri rakete 

Najmanje jedna osoba ranjena je u južnoj ruskoj regiji Belgorod u ponedjeljak nakon što su ruske snage oborile tri rakete, rekao je guverner regije na granici s Ukrajinom.

Srušeni su neki dalekovodi blizu grada Novy Oskol, ali nije još poznat puni razmjer štete, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na aplikaciji Telegram.

“Jedan muškarac ima rane po rukama od šrapnela”, rekao je Gladkov.

Nije rekao na koga sumnja, ali ranije je već za slične napade optuživao ukrajinske snage.

Belgorod graniči s ukrajinskom regijom Harkiv i više puta je bio pod paljbom od početka ruske invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana.

Ukrajina gotovo nikad javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije i na ukrajinskom teritoriju pod kontrolom Rusije.