Ukrajina je izvijestila o sukobima s ruskim snagama u nedjelju na bojišnicama na istoku i jugu zemlje i da je šest ukrajinskih civila ubijeno u rukom raketnom napadu na stambenu peterokatnicu.

Ruske snage napale su ukrajinske položaje blizu istočnog grada Slovjanska, no prisiljeni su povući se, rekla je ukrajinska vojska, dodavši da je Rusija krstarećim raketama gađala sjeveroistočni grad Harkiv s njezine strane granice. Nisu pružili pojedinosti o šteti ili žrtvama.

Guverner Luhanske oblasti Serhij Gajdaj je rekao da se ruske snage okupljaju u području sela Bilogorivke, 50 kilometara istočno od Slovjanska.

-Neprijatelj … granatira naselja, napada iz zraka, no još uvijek ne može brzo okupirati čitavo područje Luhanska – napisao je Gajdaj na komunikacijskoj platformi Telegram, dodavši da su protekle noći “Rusi izvršili sedam granatiranja i četiri raketiranja”.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti te navode.

Rusija kaže da želi preuzeti kontrolu nad čitavim Donbasom, istočnom industrijskom regijom koja se sastoji od pokrajina Luhansk i Doneck, u ime proruskih separatista u dvjema samoproglašenim državama.

Guverner Donecke oblasti je rekao da je šest civila ubijeno u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u gradu Časiv Jaru, otprilike 30 kilometara jugoistočno od Slovjanska, i da se vjeruje da je  34 ljudi zarobljeno ispod ruševina. Pet je osoba ranjeno u napadu.

Ruska novinska agencija TASS je pak citirala proruske separatiste, koji tvrde da su ukrajinske snage granatirale stambena područja u gradu Donecku.

Glasnogovornik ukrajinske vojske nije bio odmah dostupan radi komentara.

Ukrajinske snage su na jugu raketama i topništvom gađale ruske položaje, uključujući skladišta streljiva u području Čornobajivka, objavilo je ukrajinsko vojno zapovjedništvo.