Ukrajina će imati dovoljno energetskih resursa da prebrodi nadolazeću zimu, no očekivani porast ruskih napada mogao bi poremetiti opskrbne mreže, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko kasno u subotu.

“Imamo dovoljno energetskih resursa, što se toga tiče smo mirni”, rekao je Galuščenko za ukrajinsku javnu televiziju. “Pitanje je koliko će budući napadi utjecati na opskrbu.”

U posljednjih nekoliko tjedana, Rusija je napala ukrajinsku infrastrukturu 60 puta, izjavio je Kijev u srijedu, izražavajući zabrinutost da bi Moskva već mogla početi ciljati elektroenergetsku mrežu za drugu ratnu zimu.

Prošle zime tisuće ruskih bespilotnih letjelica i projektila pogodilo je elektroenergetsku infrastrukturu, uzrokujući sveobuhvatne nestanke struje.

Ukrajina očekuje da će Rusija ponovno pokrenuti masovne napade bespilotnim letjelicama i projektilima na energetsku infrastrukturu nakon što temperature padnu i ostanu ispod nula stupnjeva Celzijevih, rekao je Galuščenko

“Niske temperature dodaju štetu, naravno”, rekao je Galuščenko. “Svaka temperatura ispod nule povećava rizike.”

Do sada je ove jeseni Ukrajina uživala u neuobičajeno toplom vremenu, ali očekuje se da će temperature pasti ispod nule u Kijevu i drugim mjestima u narednom tjednu.