Pentagon planira ubrzati isporuku tenkova Abrams Ukrajini, rekao je američki dužnosnik i izvor upoznat sa situacijom, a plan je isporučiti ključnu opremu Kijevu već ove jeseni.

U siječnju je Bidenova administracija obećala isporučiti Ukrajini 31 napredni tenk M1A2 Abrams nakon što je mjesecima izbjegavala ideju o raspoređivanju tenkova koje je teško održavati u Ukrajini.

Novi plan bi Ukrajini dao varijantu tenka M1A1 SA Abrams, koji može raditi na dizelsko gorivo kao i većina ukrajinskih tenkova, rekao je jedan od dužnosnika. Ta promjena također ubrzava isporuku za otprilike godinu dana, prema kongresnom pomoćniku upućenom u to pitanje.

Glasnogovornik Pentagona odbio je komentirati skoriji rok jer ministarstvo obrane prethodno nije ponudilo konkretan datum za svoje napore da tenkovi dođu u ukrajinske ruke, rekavši samo da će za to biti potrebni “mjeseci”.

“Radimo na tome”, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće John Kirby za MSNBC. “Postoje neke promjene koje se mogu napraviti u procesu kako bi ga na neki način ubrzali.”

Američki ministar obrane Lloyd Austin razmotrio je nekoliko opcija za ubrzavanje isporuke i došao do odluke koja bi skratila vrijeme za otprilike godinu dana, rekao je Reutersu pomoćnik u Kongresu upoznat s planom.

Primjeri opcija koje je Austin mogao procijeniti uključuju promjenu položaja u redu za isporuku ili korištenje američkih tenkova kojima je uklonjena osjetljiva oprema, tako da ih ruske trupe ne mogu oteti i proučiti.

Proizvodna linija General Dynamics Corpa trenutno dovršava oko 12 tenkova Abrams mjesečno.

Sredstva za preinaku ili kupnju tenkova Abrams dolazila bi iz fonda poznatog kao Inicijativa za sigurnosnu pomoć Ukrajini (USAI), koji omogućuje administraciji predsjednika Joea Bidena da nabavi oružje iz industrije umjesto iz američkih zaliha oružja.