Humanitarna akcija “Milijun koraka” počela je 26. lipnja, a završila 15. rujna ove godine. Uz plemeniti cilj prikupljanja financijskih sredstava za adaptaciju novog prostora Udruge Latica iz Koprivnice, projekt “Milijun koraka”, zahtjevne, ali predivne rute Via Adriatica koja se proteže od Pule do Dubrovnika, dužine 1100 kilometara, cilj je također bio povećati svjesnost javnosti o problemima djece s teškoćama i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama.

S obzirom da je humanitarna akcija nedavno završila porazgovarali smo s predsjednicom Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“ Nevenkom Fuchs koja nam je otkrila koliko je novaca prikupljeno i koji su daljnji planovi za novi prostor koji su dobili na raspolaganje od Grada Koprivnice.

– U novom prostoru od 518 m2 provodit će se socijalne usluge, odnosno grupne i individualne psihosocijalne podrške, poludnevnog i dnevnog boravka. To su usluge koje su trenutno nedostatne obzirom na broj djece s teškoćama i osoba s intelektualnim teškoćama na području Koprivničko-križevačke županije. Time će doći i do unapređenja kvalitete života osoba s najtežim vrstama i stupnjem invaliditeta, osoba s intelektualnim teškoćama.

Udruga je kroz ovu humanitarnu akciju prikupila oko 85.000 kuna, a ukupno do sada kroz četiri humanitarne akcije prikupljeno je 240.000 kuna – rekla je Fuchs i kazala kako su donacije pretežito od  građana, poslovnih subjekata i institucija.

Dodala je kako je napravljena i procjena adaptacije zgrade koja iznosi blizu 3 milijuna kuna, a u sklopu obnove uključene su elektroinstalacije, vodovod, kanalizacija, novi sustav grijanja, priprema tople vode, radijatori i sanitarna oprema.

 

– Potrebno je još napraviti i mnogobrojne građevinsko-obrtničke radove, stolariju i pristupnu rampu za invalide. S adaptacijom planiramo krenuti na proljeće kada se steknu financijski uvjeti i kada nam vrijeme dozvoli, s obzirom da će nam prvi zahvat biti sanacija krovišta, a zatim slijede unutarnji radovi i priključak na mrežu – istaknula je predsjednica Udruge te naglasila kako će se planirana adaptacija provesti u dvije faze, kako bi nakon prve faze korisnici mogli boraviti u jednom dijelu prostora, dok se ne riješi kompletna zgrada.

S obzirom da se u humanitarnu akciju uključio i Grad Koprivnica za komentar smo nazvali i gradonačelnika Mišela Jakšića.

– Prije nego što je pokrenuta humanitarna akcija „Milijun koraka“, prije nekih godinu dana, Grad je odlučio Udruzi Latica ustupiti zgradu na prostoru nekadašnje vojarne, sadašnjeg kampusa, koji će se s prikupljenim sredstvima renovirati. U Koprivnici nastojimo njegovati da budemo grad visoke socijalne uključenosti i solidarnosti. Izuzetno cijenimo njihov rad. Uz akcije koje oni provode biti ćemo i dalje uz njih te ćemo vidjeti kako Grad može pomoći da se prostor što prije stavi u funkciju – istaknuo je Jakšić.

Uz Grad Koprivnicu koja je ustupila prostor, kako doznajemo, iz Koprivničko-križevačke županije Nezavisna lista Željka Lackovića je donirala Laticama 10.000 kuna.


Humanitarna akcija ide dalje, uključite se i Vi te pomognite djeci da što prije dobiju svoj dom

Humanitarna akcija ide dalje pod nazivom “Milijun koraka ide dalje” i svi koji se žele uključiti i pomoći djeci da što prije dobiju svoj dom mogu doći na koncert 7. listopada u dvoranu Srednje škole Koprivnica u 19 sati.

Poznati ženski tamburaški sastav Cure iz Centra slave 11 godina rada i novac od ulaznica će biti namijenjen Udruzi Latice čija će sredstva ići za adaptaciju zgrade, a dio sredstava će se donirati Udruzi Maslačak iz Križevaca i Udruzi Mali princ iz Đurđevca.

Više detalja kako se priključiti ovoj humanitarnoj akciji možete pronaći OVDJE.


Miroslav Mirković/prigorski.hr