Četvoricu prosvjednika koji su demonstrirali protiv summita G7 u južnoj Bavarskoj njemačka policija je u nedjelju prijavila za nanošenje tjelesnih ozljeda.

Četiri osobe trebale bi biti izvedene pred sud tijekom dana kada će sudac odlučiti hoće li biti zadržani u pritvoru.

Do uhićenja je došlo tijekom sukoba između prosvjednika i policije u vrijeme održavanja prosvjednog skupa u subotu u Muenchenu, glavnom gradu Bavarske.

Policija je priopćila kako istražuje ukupno šest osoba u vezi s upotrebom sile protiv uniformiranih službenika.

Policija je procijenila broj prosvjednika na 4000 dok su organizatori rekli da ih se okupilo 6000. Muenchenska policija rasporedila je 3000 policajaca nakon što su organizatori rekli da očekuju da će ih na ulicu izaći najmanje 20.000.

Organizatori odvojenog prosvjeda blizu dvorca Elmau nedaleko Garmisch-Partenkirchena u njemačkim Alpama gdje su se čelnici G7 sastali, požalili su se da je dodjeljeno im mjesto za prosvjed predaleko od dvorca.

-Nije u dosegu glasa niti očiju – rekao je Franz Haslbeck iz saveza “Stop G7 Elmau“ u nedjelju u Garmisch-Partenkirchenu. Grad je smješten oko 80 kilometara južno od Muenchena.

Napomenuo je da je dodijeljeno mjesto za prosvjede udaljeno 500 metara zračne linije od mjesta održavanja i inzistirao da nije u skladu s prethodnom sudskom presudom.

Nakon dugotrajnih pregovora s vlastima koje štite samit, skupina od najviše 50 prosvjednika registriranih u policiji imenom i prezimenom, u ponedjeljak će biti odvezena policijskim vozilima do sigurnosne zone oko dvorca Elmau.