Španjolska policija uhitila je osam osoba s hrvatskim i talijanskim ispravama pod sumnjom da pripadaju putujućoj bandi koja je u Madridu i Valenciji podvaljivala lažne novčanice prilikom kupnje nekretnina i drugih vrijednosti.

Policija je u utorak priopćila kako je prilikom uhićenja zaplijenila 7,1 milijun lažnih eura, tri stroja za brojanje novčanica, nekoliko mobitela te 23.645 pravih eura.

Privedene osobe, čija imena nisu objavljena, osumnjičene su za prijevare poznate kao „Reap Deal“ prilikom kojih prevaranti ulaze u kupoprodajne odnose sa žrtvom te im tijekom osobnog susreta, dok se obavlja transakcija, podvale lažne novčanice među pravima.

Policija je istragu počela u prosincu 2022. godine kada joj je prevarena osoba u Madridu prijavila takav slučaj.

Osumnjičeni su se javili na oglas putem kojeg je osoba prodavala dozvole za obavljanje usluge taxi prijevoza, odnosno prava na obavljanje takve vrste usluga.

Kupci su prilikom susreta prodavaču pokazali torbu s novcem, tvrdeći da se ondje nalazi dogovorenih 70.000 eura.

Novčanice su bile od 200 eura te je kupac zamolio prodavača da mu ih usitni kako bi na obližnjem bankomatu mogao uplatiti dogovoreni iznos na račun prodavača.

Žrtva je dala svojih 70.000 eura i primila lažne novčanice od 200 eura.

Policija je ubrzo primila i prijavu druge osobe u Madridu koja je rekla da joj je na isti način ukradeno 250.000 eura.

Ta je osoba, preko posrednika, stupila u kontakt s prevarantima kako bi posudila 2 milijuna eura za kupnju zemljišta. Prevaranti su kao uvjet, prije nego posude novac, tražili da im taj čovjek usitni 250.000 eura.

On im je dao prave eure a primio lažne u novčanicama od 200 eura.

Policija je otkrila da se u oba slučaja radi „o istim prevarantima“, odnosno o tri brata s hrvatskim i talijanskim dokumentima koji su već mnogo puta u Španjolskoj i drugim europskim zemljama bili optuživani za takve prijevare.

„Oni su predvodili kriminalnu skupinu hrvatsko-talijanskog porijekla koja se bavi takvim prijevarama“, priopćila je policija.

Pregledom kamera s mjesta gdje su obavljene transakcije, policija je uočila i druge „članove bande“ koji su pružali logistiku, nadgledali mjesto i imali ulogu zaštitara.

Ubrzo je doznala da su vođe skupine u primorskom gradu Valenciji gdje su namjeravali počiniti novu prijevaru.

Prevaranti su se ondje žrtvi lažno predstavili kao investitori u nekretnine koji žele uložiti 800.000 dolara u kriptovalute.

Unajmili su stan u Valenciji gdje je trebalo doći do transakcije, no predstavnik prodavača kriptovaluta je primijetio prijevaru pa istrčao na ulicu sa svežnjem lažnih novčanica.

Policija je uhitila u Valenciji sedam članova skupine, a naknadno je privela i osmog u ljetovalištu Lloret de Mar.

Dio lažnih novčanica zaplijenila je u stanu u Valenciji a ostatak u Madridu gdje je otkrila skrovište skupine, u također unajmljenom objektu. Ondje je pronašla 6 milijuna lažnih eura u novčanicama od 200 i 500 eura.

„Nastavljamo istragu. Moguća su nova uhićenja“, priopćila je policija.

Pozvala je prodavače nekretnina i drugih vrijednosti na oprez.

Policija navodi da se prevaranti prvo žele susresti s prodavačem kako bi otkrili koliko je platežno sposoban i kako bi stekli njegovo povjerenje.

Nakon što nekoliko puta stupe u kontakt, fizički ili telefonski, dogovore mjesto transakcije.

Prilikom susreta žrtvi pokažu prave novčanice, prije nego li ih neprimjetno zamijene lažnima, ili su pak lažne ubačene među prave.

Žrtva im ondje preda svoj novac u gotovini, kriptovalute ili neki vrijedni predmet, ovisno o dogovoru.