Hrvatski lovački savez (HLS) pozdravio je u srijedu akcije koje uvode red u područje izobrazbe lovaca, nakon uhićenja 41 osobe za koje se, kako navode mediji, sumnja na korupciju oko dobivanja lovačkih uvjerenja.

HLS ističe kako se osposobljavanje kadrova u lovstvu odvija prema važećem pravilniku Ministarstva poljoprivrede, po kojemu svaki kandidat mora proći izobrazbu od 125 sati predavanja i vježbi, točnije 90 sati predavanja i 35 sati vježbe kako bi pristupio pismenom i usmenom dijelu ispita. Nakon položenog ispita, kandidatu se izdaje uvjerenje o položenom lovačkom ispitu.

Savez navodi da provode ispite od 30-tih godina prošlog stoljeća, napominjući da u razvijenim europskim zemljama ispite za lovca provodi isključivo nacionalni savez lovaca.

Policija je u koordinaciji s Uskokom u srijedu započela akciju na području nekoliko hrvatskih županija, a zbog sumnje u koruptivna djela uhićena je 41 osoba.

Varaždinska policija priopćila je da se temeljem naloga za pretrage izdanih od strane Županijskog suda u Zagrebu, provodi više dokaznih radnji pretraga osoba, domova i drugih prostora te osobnih vozila i poslovnih prostorija kod većeg broja osoba osumnjičenih za kaznena djela protiv službene dužnosti.

Istraživanjem je obuhvaćena 41 osoba s prebivalištima na širem području Hrvatske, a uhićene će osobe nakon kriminalističkog istraživanja biti predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok će kaznena prijava biti podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Prema pisanju portala N1 uhićeni su lovci za koje se sumnja da su plaćali i dobivali lovačka uvjerenja bez da su prošli potrebnu edukaciju.  Među uhićenima su, kako se navodi, i policijski službenici, te djelatnici Ministarstva gospodarstva.

Uskok je izvijestio da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u ovom slučaju.