U Hrvatskoj se polako popuštaju mjere zaštite od koronavirusa. Tako će u ponedjeljak krenuti drugi krug popuštanja mjera koji se odnosi na pedikere, kozmetičare, brijače, frizere, postolare. Dok će u trećem krugu popuštanja mjera, koji će krenuti 11. svibnja, na red doći i ugostiteljski objekti.

Naš sugovornik Benjamin Horvat, vlasnik je Caffe bara Kviki u Koprivničkim Bregima već oko pet godina.

Horvat je kazao kako on, ali ni njegove kolege s kojima je u kontaktu, nisu dobili nikakav službeni dopis s točnim mjerama i pravilima kojih će se morati pridržavati kada opet krenu s radom.

– Postoji puno nagađanja kakva će biti pravila kod ponovnog otvaranja. Meni, kao ni mojim kolegama još nitko ništa nije službeno rekao, tako da ja ne znam kako ću i hoću li uopće moći raditi od 11. svibnja – govori nam Horvat.

Dodaje kako prema nekim navodima samo bi terase mogle raditi i to svega s dva čovjeka za stolom. Ističe kako se njemu takav rad nikako ne isplati.

– Na terasi imam pet stolova. Ako će razmak između stolova morati biti dva metra i ako će raditi samo terasa definitivno neću otvoriti. Prema tim mjerama koje će navodno biti na snazi na terasi bi moglo biti svega dva, možda tri stola. Za četiri ili šest ljudi meni se nikako ne isplati otvoriti kafić -kazao je.

Horvat je istaknuo kako takav rad može generirati samo gubitak. Dodaje kako u kafiću gosti piju sve, od kava do alkoholnih pića, a jedno je svima zajedničko, međusobno druženje.

– Kafić je na selu i svi se poznaju. Da i otvorim pod ovim uvjetima, da samo dvoje ljudi mogu biti za stolom, dolazimo do drugog problema, a to je kako ljudima objasniti da ne mogu popiti kavu skupa. Ljudi su na selu opušteniji te se bojim da nekim pojedincima ne bih mogao objasniti da ne može više njih sjediti za istim stolom – istaknuo je.

Osim toga dodao je kako većina gostiju dođe popiti u miru kavu ili gemišt te da takvo ispijanje traje određeno vrijeme.

-Po tome da rade samo tri stola s po dva gosta, ja bih morao tjerati goste svakih pet minuta da drugi mogu doći i sjesti, što jednostavno nema smisla. Sve u svemu previše je tu negativnih strana da bih otvorio kafić u takvim uvjetima- kazao je.

Horvat zapošljava troje konobara uključujući i njega. Iskoristio je potporu od države za plaće radnika, za koju kaže da je dobrodošla.

– Bojim se da će sve te potpore država višestruko naplatiti. Inspekcije su do sada bile i više nego rigorozne. Više od 10 puta godišnje mi dođu razne inspekcije, nažalost najčešće se zadržavaju i traže toliko dugo dok ne nađu neku sitnicu, samo da bi nam uzeli novac – požalio se.

Kao primjer je naveo fiskalne račune, od kojih neki nisu u zadanom vremenu bili fiskalizirani.

– Internet ponekad puca, a imao sam i problema s programom za fiskalizaciju. Sve račune fiskaliziram, ali nisu poslani u roku zbog tehničkih problema. Unatoč tome što su nakon uklanjanja problema poslani, inspekcija mi je ipak naplatila kaznu. Bojim se da će sad biti puno još gore – ističe Horvat.

Naglašava da je i inspekcija jedan od razloga zbog kojih vjerojatno neće još otvoriti svoja vrata, jer se boji da se neki gosti neće pridržavati propisa.

Horvat ističe kako će imati određenih gubitaka u ovih mjesec i pol u kojima nije radio.

– Režije, unatoč tome što nisam radio moram platiti. Osim ima niz drugih malih sitnica. Sve u svemu pomoć države u ovom trenutku nas je spasila. Za dolazak u financijsku nulu, trebat će nam od četiri mjeseca do pola godine, pod pretpostavkom da normalno radimo – dodao je.

Kazao je da ako i ukinu mjere pomoći države, neće otvarati jer mu se ne isplati plaćati radnika cijeli dan za dva stola s četiri gosta.

– Koliko ljudi ima u trgovačkim centrima, na trgovima. Puno ljudi odlazi na benzinske postaje na aparate za kavu, uzmu kavu te piju onda kave na parkiralištima. Dok s druge strane nas su zatvorili – zaključio je Horvat.

 

Valentino Štefanek/prigorski.hr