UGLED SKROMNOG I TIHOG LOVCA Veljko Dubravec svojim znanjem i poznavanjem lova pokazuje autoritet koji je potreban u lovu

4. lipnja 2021. Autor: prigorski.hr Intervjui UGLED SKROMNOG I TIHOG LOVCA Veljko Dubravec svojim znanjem i poznavanjem lova pokazuje autoritet koji je potreban u lovu


Ljudi čine ljepšim lov i lovstvo. Veljko je lovnik koji svojim znanjem i poznavanjem lova pokazuje i dokazuje autoritet koji je potreban u provođenju lova (Tihomir Hudorović, lovac)

Veljko Dubravec rođen je 1958. u Gornjem Tkalcu, a odrastao kod djeda Pepića (Josipa).

-Veljko je od 1985. lovac i član Lovačkog društva „Zec“ Banovo. Danas je jedan među najstarijim lovcima i po mnogo čemu je uzoran lovac -ističe Robert Đuranec, predsjednik LD „Zec“ Banovo i dodaje kako je Veljko skroman i tih čovjek koji je radom stekao simpatije i autoritet.

veljko9

Lovci su sjekući vrbe po kanalima, zaradili za prva lovačka odijela. To je lovac koji je čak osam godina obnašao izuzetno važnu zadaću – bio je lovnik.
Ima ogromno znanje o divljim životinjama, a to je znanje kao lovac i kao lovnik nesebično prenosio mlađim lovcima.

veljko8

Samozatajni Veljko nam je kazao kako je u lovstvu najvažnije voditi brigu o divljači. – Treba ih hraniti i prihranjivati zimi kako bi bila u dobroj kondiciji – zob, kukuruz, sijeno, sol… Moramo im pomoći da prežive – poručio je.

Lovište LD „ Zec“ Banovo je među manjim lovištima, ima oko 2.700 hektara, gdje najviše obitava sitna divljač, zec i fazan te visoka divljač, srna i divlja svinja.  Da bi bili što efikasniji u prihrani divljači, lovci su izgradili 40-tak hranilišta.

veljko10

-Najsretniji sam kad odem u šumu, pa po tragovima vidim da su tu boravile srne ili divlje svinje. Išle su na hranilišta – rekao je Veljko.

Kod svakog lovca, poseban ponos su trofeji. Kod Veljka je to srnjak sa zlatnim rogovljem, ali i lovačka odličja. Lovačko odličje I. reda 2019., II reda 2013. i II reda 20o1.

veljko1

-Ja sam oduvijek volio streljaštvo, pa sam s našom ekipom 80-tih godine prošlog stoljeća osvajao mnoge turnire. U gađanju na leteće mete – glinene golubove, osvojili smo mnoga prva mjesta i „prinesli smo vreću peharov“, koji svjedoče o tome.- prisjeća se Veljko.

Lovac Veljko sudjelovao je u izgradnji Lovačke kućice u Banovu, a osobno je inicirao sadnju borova koje prodaju kao božićne jelke.

veljko5

U dogovoru s vrbovečkom Šumarijom izgradili su i sjenicu u šumi Čret gdje je Veljko dao svoj veliki doprinos.

-Sad lovci imaju gdje nakon lova uz vatru sjesti i pričati naše „lovačke priče“. kaže Veljko.

I na kraju istaknimo da je Veljko Dubravec bio mesar u Mesnoj industriji PIK-a Vrbovec, potom vozač u PIK-u.
Ipak ovaj je zaljubljenik u prirodu i divlje životinje ostavio neizbrisiv trag u zidanju vrtnih roštilja i krušnih peći od stare cigle. To je ukras mnogih vikendica na bregima oko Vrbovca i obiteljskim dvorištima, gdje je došao do punog izražaja njegov talent za sklad i estetiku.

veljko6

Riječ je o svojevrsnim spomenicima narodne graditeljske baštine neprolazne ljepote i vrijednosti.
Na rastanku Veljko stojeći pred kućom je rekao:

– Tu prek, na ovom obronku zna doći srna. Podigne glavu. Kao da nekoga traži.- Možda, želi pozdraviti istinskog lovca Veljka za sve što je dobroga za njih učinio.

veljko7veljko11

Dragan Vicković

Facebook Comments