Gradske vlasti u Kijevu su u petak upozorile da je moguće “potpuno gašenje” električne mreže ukrajinskog glavnog grada, a premijer je rekao da je u ruskim napadima onesposobljena gotovo polovica energetskog sustava u zemlji.

Rusija je pojačala svoje napade na ukrajinske energetske objekte u proteklih nekoliko tjedana, a u utorak i četvrtak je teškim zračnim napadima pogodila energetsku infrastrukturu diljem zemlje.

“Nažalost, Rusija nastavlja raketne napade na ukrajinsku civilnu i kritičnu infrastrukturu. Gotovo polovica našeg energetskog sustava je ugašena”, rekao je premijer Denis Šmihalj nakon razgovora s povjerenikom Europske komisije za trgovinu Valdisom Dombrovskisom.

Kijev je jedan od gradova koji je najteže pogođen napadima raketa i bespilotnih letjelica koji su ponekad prekinule opskrbu električnom energijom, grijanje i dovod vode dok se zima približava.

Inženjeri žure popraviti energetsku mrežu u glavnom gradu u kojem je u četvrtak pao prvi snijeg.

“Pripremamo se za različite razvoje situacije, uključujući i potpuno gašenje”, kazao je Mikola Povorznik, zamjenik upravitelja kijevske gradske administracije.

Nije rekao što će se dogoditi u slučaju da se električna mreža u potpunosti ugasi, no dužnosnici su objavili da ne razmatraju mogućnost evakuacije gradova.

Ukrajina je napade na svoju energetsku infrastrukturu opisala kao ruski terorizam. Moskva odbacuje kritike, a napade opisuje kao odgovor na “nespremnost” Kijeva da održi mirovne pregovore.