Nogometni klubovi koji se ne uspiju kvalificirati za UEFA-ina natjecanja dobivat će od sljedeće sezone veći udio prihoda od europskog upravnog tijela prema novom modelu raspodjele objavljenom u srijedu.

UEFA i Udruga europskih klubova (ECA) potpisali su obnovljeni radni sporazum do 2030. koji će “pojačati dugoročnu stabilnost i održivi rast u europskom klupskom nogometu”, navodi europska krovna nogometna organizacija u priopćenju.

Promjena stupa na snagu ​​od početka sezone 2024,/25., podudarajući se s novim formatom u UEFA-inoj Ligi prvaka, Europskoj ligi i Europskoj konferencijskoj ligi.

Prema novom modelu za ciklus 2024./2027., sedam posto prihoda koje UEFA zaradi od tri natjecanja raspodijelit će se klubovima koji se ne natječu u njima, do četiri posto.

Udruga europskih liga, koja predstavlja profesionalne nogometne lige u Europi, rekla je da će promjena donijeti 308 milijuna eura koji će se podijeliti između klubova koji ne sudjeluju, u odnosu na sadašnjih 175 milijuna eura.

“Današnja objava pomoći će svim klubovima diljem Europe da očuvaju svoju konkurentnost na terenu i izvan njega, dok nastavljaju ulagati u mlade i razvoj talenata”, stoji u priopćenju.