Nakon što je u srijedu buknula afera koja sumnjiči niz visokih dužnosnika Fife za umiješanost u korupciju, čelnici Uefe, europskih nogometnih saveza i mnogi ugledni nogometni dužnosnici pozivaju na odgodu izbora za predsjednika Fife koji se trebaju održati u petak, te na odlazak njenog čelnog čovjeka Švicarca Seppa Blattera.

Iako Blatter nije među osumnjičenima, mnogi smatraju da čovjek koji je na čelu Fife od 1998. godine, te je glavni favorit za novi mandat, snosi odgovornost za ovu aferu, te da bi trebao otići.

– Glavni tajnik Uefe Gianni Infantino nakon sastanka Izvršnog odbora je kazao: “Kongres Fife trebao bi biti odgođen jer postoji opasnost da se pretvori u farsu, a izbori za novog predsjednika trebali bi biti održani u roku od šest mjeseci. Ova afera je katastrofa za Fifu i nogomet, te dajemo crveni karton sadašnjem vodstvu Fife. Također, pokazalo se da je korupcija duboko ukorijenjena u Fifi, te da je potrebna sveobuhvatna reforma”.

– Predsjednik njemačke Bundeslige Reinhard Rauball: “Ova afera nadmašuje maštu. Iako nije osumnjičen, Sepp Blatter bi trebao učiniti uslugu nogometu i otići. Također, ne vidim kako se pod ovim okolnostima mogu održati izbori za predsjednika Fife”.

– Predsjednik Nogometnog saveza Švedske Karl-Erik Nilsson: “Blatter bi morao razmisliti o svemu što se dogodilo za njegova mandata na čelu Fife. On snosi odgovornost što si Fifa stalno zabija autogolove. Jedno je sigurno, nećemo glasati za Blatera”.

– Predsjednik Nogometnog saveza Francuske Noel Le Graet: “Sramota je da dužnosnici Fife dovode u pitanje integritet ove organizacije”.

– Predsjednik Nogometnog saveza Engleske Greg Dyke: “Kad sam sinoć išao u krevet mislio sam da ćemo imati još jedan dosadan Kongres Fife, ali sada će biti uzbudljivo. Veliko je pitanja da li se u ovim okolnostima mogu održati izbori za predsjednika Fife”.

– Izvršni predsjednik Nogometnog saveza Škotske Stewart Regan: “Pozivamo gospodina Blattera da odstupi za dobro nogometa i kako bi se popravio kredibilitet Fife. Ova afera dokaz je da su potrebne korjenite promjene u vođenju Fife”.

– Bivši engleski reprezentativac i dugogodišnji Blatterov kritičar Gary Lineker: “Nema korumpiranije organizacije od Fife. Kuća od karata se raspada. Ako Blatter ima i trunku digniteta, mora otići”.

– Bivši predsjednik Uefe Lennart Johansson koji je na izborima za predsjednika Fife 1998. izgubio od Blattera: “Nisam iznenađen. Velika je nesreća da Fifa, najveća svjetska sportska organizacija, ima ovakvog lidera kao što je Blatter. On će sigurno pokušati još jednom dobiti izbore. Svjetsko prvenstvo 2018. bi trebalo oduzeti Rusiji i dodijeliti ga Engleskoj. Također, trebalo bi ponoviti izbor za domaćina SP 2022., koje je dobio Katar”.

(Hina)

fah