Disciplinska komisija UEFE kaznila je Hrvatski nogometni savez djelomičnim zatvaranjem tribona i novčanom kaznom zbog ponašanja dijela navijača na utakmici Hrvatska – Turska koja je 12. listopada odigrana u Osijeku u okviru Europskih kvalifikacija za EURO 2024, objavio je HNS.

Nakon prijave FARE-a, UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog diskriminacije i rasizma, na što se Hrvatski nogometni savez detaljno očitovao.

Uzimajući sve parametre u obzir, Disciplinska komisija UEFE donijela je odluku o novčanoj kazni u iznosu od 30.000 eura za Hrvatski nogometni savez, uz djelomično zatvaranje tribine na prvoj idućoj domaćoj utakmici u kapacitetu od barem 6.000 mjesta.

Pritom je aktivirana uvjetna kazna od 2. listopada, zatvaranje tribine u kapacitetu od barem 1.000 mjesta, izrečena za incident na utakmici protiv Latvije u Rijeci, te je izrečena nova kazna zatvaranja tribine od barem još 5.000 mjesta, što ukupno iznosi spomenutih 6.000 mjesta.

Također, HNS je kažnjen s još 1.000 eura zbog paljenja baklji, za što je prijavljen od strane delegata utakmice.

Hrvatski nogometni savez u svom je očitovanju ponovio osudu neprihvatljivog skandiranja manjeg dijela navijača, ali je pritom detaljno opisao konkretno postupanje HNS-a, MUP-a te pravosudnih tijela, koji su zajedno pokazali da se Savez i pravna država čvrsto bore protiv rasizma i diskriminacije.

UEFA je prihvatila takve argumente kao olakotne okolnosti te je HNS izbjegao potpuno zatvaranje stadiona, pa će reprezentacija u potencijalno ključnoj utakmici za odlazak na EURO 2024. protiv Armenije imati podršku navijača na Maksimiru.

Hrvatski nogometni savez narednih će dana obavijestiti javnost o procesu prodaje ulaznica za utakmicu protiv Armenije koja će 21. studenoga biti odigrana u Zagrebu.