U povodu medijskih objava o riječkoj tvrtki BitLucky za trgovanje kriptovalutama, iz Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK) u subotu su iskazali žaljenje zbog oštećenih, a ulagače pozvali na maksimalan oprez pri ulaganju u visokorizične proizvode kao što su kriptovalute.

Izražavamo žaljenje zbog svakog slučaja povezanog s kriptovalutama u kojem je netko oštećen te, kao dosad, oštećene potičemo da se obrate institucijama i pomognu u što bržem razrješavanju ovog slučaja, naveli su iz Udruge ističući da tvrtka BitLucky nije član UBIK-a te da Udruga ne raspolaže saznanjima povrh onih koji su objavljeni u medijima.

Tvrde da direktor te tvrtke, unatoč navodima u medijima, nije bio istaknuti član hrvatske kripto-zajednice i nije dobivao prostor na okruglim stolovima i konferencijama u organizaciji UBIK-a ili drugdje u Hrvatskoj.

Jutarnji list je u subotu objavio da je „riječka tvrtka BitLucky za trgovanje kriptovalutama, direktora Luke Burazera, navodno oštetila gotovo tisuću domaćih investitora za najmanje 70 milijuna eura u kriptovalutama, kako se spekulira među domaćim kripto-entuzijastima.“

Iz policije su odgovorili da raspolažu određenim saznanjima, kako iz objava u medijima, tako i od nekoliko građana koji su se obratili  Policijskoj upravi primorsko-goranskoj.

„U tijeku je prikupljanje podataka radi utvrđivanja elemenata za poduzimanja mjera i radnji koje bi bile u nadležnosti policije te obzirom na tajnost izvida nismo u mogućnosti iznositi više informacija,“ naveli su iz policije.

UBIK: Važna je financijska pismenost i kriptopismenost

Iz UBIK-a su priopćili da su se članovi Upravnog odbora te udruge potrudili provjeriti i druge tvrdnje iznesene u medijskim napisima o tom slučaju, ali do zaključenja priopćenja nisu uspjeli prikupiti više od špekulacija.

Kada budemo raspolagali kredibilnim informacijama o ovom slučaju, podijelit ćemo ih sa zainteresiranom javnosti, naveli su.

Iz UBIK-a su istaknuli da već godinama ulažu značajan trud u edukaciju svojih članova, pogotovo oko financijske i kriptopismenosti te da, prema prvim provjerama, među njihovim članovima nema oštećenih.

„Naša je udruga od samog osnivanja jasno komunicirala potrebu reguliranja ove kompleksne tehnologije, zbog čega je posebne napore ulagala u dijalog s regulatorima i drugim relevantnim državnim tijelima. Jednako kao i oni, i UBIK je u više navrata upozoravao na rizike trgovanja kripto valutama,“ istaknuli su.

Iskazujući žaljenje zbog nastale štete, iz UBIK-a su pozvali investitore na maksimalan oprez pri ulaganju u visokorizične proizvode kao što su kripto valute, upozorili na opasnost od slanja vlastitih sredstava nepoznatim ljudima na upravljanje, a oštećene pozvali da se obrate institucijama.