Udruge pacijenata izrazile su u srijedu nezadovoljstvo zbog najave ukidanja Programa 72 sata, te uputile apel ministru zdravlja Dariju Nakiću za uspostavom sličnog programa, u čiju će izradu biti uključeni i predstavnici pacijenata.

Ukidanje Programa 72 sata za liječenje onkoloških bolesnika izazvao je nemir i nesigurnost kod te osjetljive skupine bolesnika, ustvrdili su na konferenciji za novinare predstavnici šest udruga.
Nakić nije konzultirao pacijente

Upozorili su da novi ministar nije konzultirao pacijente oko dokidanja Programa 72 sata, te su mu ponudili suradnju u izradi algoritama postupanja s jasnim rokovima u skrbi za onkološke bolesnike.

Osvrnuli su se i na Nakićevu izjavu o konfuziji koju je izazvao taj program bivšeg ministra Siniše Varge, jer terapija kod kroničnih i starijih bolesnika često ne može biti pružena u 72 sata.

“Naravno da taj rok nismo shvaćali doslovno, ali on je pružao sigurnost i imao psihološki utjecaj na pacijente. Činjenica je da ga novi ministar zdravlja dokida, a nismo čuli kakvu nudi alternativu”, rekla je Ljiljana Vukota iz udruge Sve za nju.

Ministrovu najavu da će rokove postupanja u slučaju malignih dijagnoza izraditi stručna društva, Vukota je nazvala “razvodnjavanjem” jer su stručna društva već napravila sve što je u nadležnosti struke.

Koliko ima karcinoma, koliko će to trajati ako ćemo sada čekati stručna društva, koja su ionako već napravila smjernice liječenja, rekla je Vukota i poručila da “hodogram postupanja trebaju napraviti Ministarstvo zdravlja, Hrvatska liječnička komora i predstavnici civilnog društva”.

U stomatologiji više ništa bez plaćanja

Marijo Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata ustvrdio je pak da su stručna društva izradila i algoritme postupanja u stomatologiji, u kojoj se više ništa ne može dobiti bez plaćanja. Hoće li se sada i s onkologijom dogoditi ono što se dogodilo sa stomatologijom, upitao je Drlje.

“Ako se želi cijeli solidarni javni zdravstveni sustav osmisliti po modelu stomatologije, naš odgovor je – ne”, poručio je..

Iako je Vesna Ramljak iz udruge Europa Donna Hrvatska isticala da se njihova konferencija za novinare ne treba shvatiti kao “atak na novog ministra”, Nives Morić iz iste udruge ustvrdila je da se “politika slomila na onkološkim bolesnicima”.

Konferenciju za novinare organizirala je humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska, uz potporu Udruge hrvatskih pacijenata, Udruge za bolesti štitnjače, udruge Sve za nju, Koalicije udruga u zdravstvu, te Saveza udruga protiv raka dojke (SURD).

(Hina)

fah