Nakon objave poruka koje je sudac i kandidat za čelnika DORH-a Ivan Turudić razmjenjivao s bivšom HDZ-ovom političarkom Josipom Pleslić (ranije Rimac) Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je da je biranje glavnog državnog odvjetnika dio političkog postupka koji se ne odnosi na sudbenu vlast.

“UHS i ovaj put podsjeća da se svaki sudac treba pridržavati Kodeksa sudačke etike. Svaki sudac dužan je obnašanjem sudačke dužnosti i aktivnostima izvan suda razvijati standarde ponašanja koji pridonose očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudačkog poziva”, priopćila je sudačka udruga.

Ističu da sudac mora izbjegavati svako ponašanje koje je nedostojno i koje stvara dojam nedoličnosti sudačkom položaju, prihvaćajući i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima.

“Nije svaka povreda Kodeksa stegovno djelo. Stegovni postupak ovlašteni su pokrenuti predsjednik suda (ne sud), predsjednik neposredno višeg suda i ministar nadležan za poslove pravosuđa”, navodi UHS.

Jutarnji list objavio je detalje iz stotinjak whatsapp poruka suca Turudića i bivše državne tajnice optužene za korupciju koji su se intenzivno dopisivali od 2016. do 2020.

Sadržaj mobitela Josipe Pleslić, koje je Uskok zaplijenio u istrazi afere Vjetroelektrane, svjedoči da su do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta, među ostalim i na Županijskom sudu u Zagrebu čiji je Turudić bio predsjednik.

Turudić je u nedjelju u medijima odbacio sve optužbe, ponovio da je s bivšom kninskom gradonačelnicom i državnom tajnicom dobar poznanik te poručio da je još uvijek kandidat za šefa DORH-a.