Na izvanrednoj skupštini Udruge pčelara Vrbovec izabran je novi predsjednik, doktor veterine Zoran Čičak, a dosadašnji predsjednik Denis Škrnjug sada je potpredsjednik. Tajnik je Jasmina Lipić, blaganik je Mladen Hajak.

Na skupštini je istaknuto kako je prošla godina bila katastrofalna za pčelare, nakon velikog pomora pčela preko zime, na nacionalnoj razini i do 40%, zbog kasnog mraza propala je voćna ‘hrana’ pa su pčele doslovno gladovale do početka ljeta. Država je sufinancirala šećer za prihranu samo da se osigura opstanak pčelinjih zajednica, naglasili su iz udruge pčelara.

Ljetne paše malo su, kako kažu, spasile pčelarsku sezonu kod pčelara koji su selili svoje zajednice, dok većina pčelara na stacionarnim pčelinjacima nije uopće ništa vrcala proše godine.

Pčelari su sada u očekivanju glavne paše početkom svibnja i nadaju se da će bagram konačno zamediti.

Izvješće o prošlogodišnjem radu podnio je Denis Škrnjug. On je podsjetio na aktivnosti pčelara tijekom godine. Na Vrbovečkim danima meda održana su predavanja: doc.dr.Goran Mirjanić: ‘Neoprostive pogreške u hranidbi pčela’ i dr. sc. Gordana Hegić: ‘Pčelinji proizvodi za podizanje imuniteta’.

Od ostalih aktivnosti u tijeku godine, Udruga je organizirala nabavku lijeka za pčele što je realizirano s Veterinarskom stanicom iz Vrbovca.

Vrbovečki pčelari su sudjelovali na 11. Festivalu pčelarstva i 17. ocjenjivanju meda koje je održano 06.09.2021. u Samoboru. Na natjecanju senzorskog ocjenjivanja meda Zagrebačke županije članovi Vrbovečke udruge pčelara dali su 10 uzoraka meda na ocjenjivanje, a osvojili su ukupno 3 zlatna, 6 srebrnih i 1 brončano odličje.

1. Božica Hajak, kesten, zlato,
2. Jasmina Lipić, amorfa, zlato,
3. Goran Vdović, kesten, zlato,
4. Denis Škrnjug, trušljika, srebro,
5. Denis Škrnjug, kesten, srebro,
6. Željko Šavorić, cvjetni, srebro,
7. Zoran Čičak, cvjetni, srebro,
8. Jasmina Lipić, lipa, srebro
9. Denis Škrnjug, amorfa, srebro,
10. Željko Šavorić, kesten, bronca.