Od osnivanja 30. siječnja 2019. godine, „Udruga Osebunjek“ ispunila je osnovnu zadaću: očuvanje zavičajnog kajkavskog govora Vrbovca i okolice. Gošća “Prigorskom.hr” je pjesnikinja Katarina Zadrija, osnivačica udruge.

Zašto Osebunjek?

– U Vrbovcu su rođeni Petar Zrinski, Marija Jurić Zagorka, Krunoslav Kuten i drugi manje ili više poznati književnici. Njihova imena se već koriste u puno mjesta na različitim kulturnim i ostalim područjima. Da udruga nosi ime bilo kojeg od tih velikana utopila bi se, ne bi bila posebna i zapažena. Osebunjek je ženin neotuđivi miraz koji se prenosi s majke na kćer. To nije namještaj, to nije mladenkina oprema, to je nekretnina, komad zemlje koji ona donosi sa sobom u kuću svojega muža. Neotuđiva imovina koja se ne prodaje, jer služi za njeno uzdržavanje. Osebunjek se njeguje i oplemenjuje. Danas toga više nema, ali mi imamo vredniji osebunjek, a to je naš materinji jezik, zato sam udrugu nazvala „Udruga Osebunjek“.

Kakva je suradnja s istovrsnicima?

-Budući da udruga prvenstveno njeguje zavičajni govor, pokazala se potreba za suradnjom s istovrsnicima. Tu se rodila ideja o velikom recitalu kajkavske poezije “Stara lipa”. Kako smo opet željeli biti prepoznati u poplavi sličnih recitala, odlučili smo se za naziv „Stara lipa“. Naime, u vrbovečkom parku je rasla stara lipa koja je po predaji zasađena pored kule u kojoj je grof Petar Zrinski rođen, na sam dan njegovog rođenja. Uz tu lipu su rasle generacije Vrbovčana. U spomen na lipu i kako bi odali počast banu Petru Zrinskom, recital je nazvan „Stara lipa“. Već 10. svibnja 2019. organizirali smo prvi recital „Stara lipa“ u Vrbovcu. Do sada je održano pet recitala kajkavske poezije „Stara lipa“, na koje se uz pjesnike amatere prijavljuju i afirmirani književnici. Rezultat svakog pojedinog recitala je Zbornik radova koje odabire stručna komisija. Dakle, udruga je do sada izdala pet Zbornika radova „Stara lipa“. Do sada su u stručnom izbornom povjerenstvu recitala sudjelovale članice udruge : Nikolina Crnčić, dip.uč., dr.sc. Alojzija Tvorić Kučko i Tatjana Kobija, dipl. uč.

Organizirate i susrete pjesnika.

Udruga osim recitala organizira i susrete pjesnika. Prvi susret pjesnika je bio organiziran dana 1. rujna 2019. na koji su bili pozvani pjesnici sa šireg kajkavskog područja. Godine 2020. zbog pandemije koronavirusa, susreti nisu održani. U međuvremenu se ukazala potreba za boljim kulturnim povezivanjem gradova Ivanić-Grada, Dugog Sela i Vrbovca. Stoga smo ove godine ponovo počeli sa susretima književnika, s područja ta tri grada. Predviđena su, a što smo i ove godine ostvarili, četiri susreta književnika godišnje. Te susrete smo zajedničkim imenom nazvali „Lijepom riječi do dobrosusjedskih odnosa“. Susreti se održavaju u Vrbovcu. Imamo lijep odaziv domaćih pjesnika, koji i nisu članovi udruge, a isto tako i pjesnika s područja susjednih gradova. Tu nam uvelike pomaže Jelena Kuten Magoš.

Udruga je 2021. izdala zajedničku zbirku poezije pjesnikinja udruge pod nazivom „Naš kaj“ u tiskanom i audio obliku. U zbirci su zastupljene pjesnikinje Marija Petrek, Božica Sljepčević, Dragica Čulig, Ružica Kopsejak, Tatjana Kobija i Katarina Zadrija, svaka s po deset pjesama. Recenzent zbirke je dr.sc. Alojzija Tvorić Kučko, a naslovnica i ilustracije su slika u tehnici ulje na platnu Dubravke Rogožar. Audio zbirka je napravljena u suradnji s Radio Vrbovcem. Urednici zbirke su Katarina Zadrija i Dražen Petrak.

Od ožujka 2021. Udruga na valovima Radio Vrbovca  jednom mjesečno emitira radio emisiju pod nazivom „Stara lipa“, i to zadnjeg vikenda u mjesecu. Pored osnovne djelatnosti udruge (očuvanje kajkavskog dijalekta vrbovečkog kraja), Udruga sudjeluje na izložbama „Kinča“. Kinč je tradicijski način izrade ukrasa od krep papira i prirodnih materijala koji je registriran kao nematerijalna kulturna baština sjeverozapadne Hrvatske. Isto tako, organizira radionice izrade Kinča u nižim razredima osnovnih škola, kako bi tu tradiciju prenijeli na najmlađe.

Članice udruge sudjeluju i na međunarodnoj izložbi tradicijskih pisanica koju organizira udruga „Sv. Martin“ iz Dubrave. U udruzi djeluje i foto sekcija, koju vodi Ivana Žerovnik, dipl. uč., umjetnička fotografkinja s do sada tri samostalne izložbe, autorica svih naslovnica Zbornika „Stara lipa“ i ilustracija u Zborniku. Članice udruge sudjeluju na pjesničkim i proznim recitalima i susretima diljem kajkavskih područja i šire. U vremenu postojanja Osebunjeka, članovi su postigli i zapažene osobne uspjehe.

20230902_121329IMG-20230906-WA0000IMG-c159f96f0f4ab28355d6aa4b4852556b-V