Filip Ude u svom je petom nastupu u finalu na konju s hvataljkama na svjetskim prvenstvima zauzeo osmo mjesto na SP u gimnastici koje se održava u Liverpoolu.

Ude je pogriješio na saskoku i dobio ocjenu 12.500. No, nije bio razočaran.

“Preživio sam. Išao sam riskirati. S onom vježbom iz kvalifikacija stvarno nisam imao šanse. Ovu vježbu sam zadnji put natjecao prije godinu dana i na žalost zbog tog Gymnova konja koji mi stvarno ne odgovara, nisam uspio natrenirati ovu vježbu koju sam danas išao. Prvi put sam sada dignuo ruku i probao sam je. Rekao sam ‘idem riskirati, nema veze, bio peti ili osmi, svejedno mi je'”, izjavio je Ude.

Naš je predstavnik je riskirao s elementom “tri ruska kola između hvataljki” koja su mu znatno pojačavala startnu ocjenu.

“Dobro sam ga napravio i u vježbi, ali užasno puno energije mi je to uzelo. Ma, poslije ‘ruskih kola’ kao da mi je netko oduzeo svu energiju. Vukao sam ne znam ni sam kako do kraja. Na saskoku sam mislio da ću kao Nizozemac De Munck pasti na konja, ali ispucao sam saskok u krivu stranu. Moglo je biti bolje, ali mogao sam maksimum s tom vježbom biti peti jer sam raširio noge”, iskren je bio Čakovčanin koji je u karijeri već osvojio svjetsko srebro 2014., bio je peti 2010. i sedmi prošle godine na konju s hvataljkama.

Ono što je sve najviše oduševilo je što je doista riskirao i što se borio do kraja. Nakon pogreške na saskoku, popeo se ponovno na konja i ponovio ga.

“Iskreno ne znam, nemam pojma zašto sam uopće išao raditi saskok još jednom, jer sam onda i pogriješio. Toliko sam bio izmučen… Ne znam, htio sam pokušati napraviti E saskok bar da završim sa stilom, ali ruke nisu bile moje. Svejedno, ja sam zadovoljan. Sretan sam što sam uopće ušao u finale s obzirom kakve sam probleme imao na treningu s tim konjem. Nemam se što žaliti. Da, ocjena je takva kakva jest, ali meni je ovo finale kao da sam osvojio medalju s obzirom što sam sve prolazio. U top osam sam na svijetu, s toliko godina… Evo Armenac je sa 38 osvojio broncu. Imam još nekoliko godina sigurno, ali druge godine moram pojačati vježbu. Ovaj put sam riskirao, nije se isplatilo, ali doći će i moje vrijeme”, zaključio je Ude.

Svjetski prvak na konju s hvataljkama je Irac Rhys McClenaghan (15.300), brončani sa SP-a 2019. i prvak Europe 2018. Viceprvak je Ahmad Abu Al Soud (14.866) koji je Jordanu donio prvu medalju u povijesti gimnastičkog SP-a. Brončani je najstariji finalist, 38-godišnji Armenac Harutyun Merdinyan (14.733), aktualni prvak Europe i brončani sa SP-a 2015.