Školu Colegio Atlantico, u gradu Seixalu, udaljenom 20-tak kilometara od Lisabona, glavnog grada Portugala, u sklopu Erasmus + projekta „Rights now!“ od 13. do 17. veljače posjetila je Tijana Mamić, učiteljica OŠ Sveti Petar Orehovec.

Ona je učiteljica likovne kulture i cilj njene posjete bio je “job shadowing“, odnosno praćenje poučavanja likovnih i vizualnih umjetnosti. Učiteljica je tijekom boravka u školi pratila nastavu likovnih i vizualnih umjetnosti od 4. do 9. razreda. Pratila je i satove u sklopu posebnog IB programa (International Baccalaureate program – Međunarodno srednjoškolsko obrazovanje). Škola u Seixalu jedna je od ukupno 14 škola u Portugalu s ponudom spomenutog internacionalnog programa u sklopu kojeg se sva nastava odvija na engleskom jeziku.

3Colegio Atlantico je privatna škola za koju roditelji izdvajaju oko 500 € mjesečno, u što su uključeni svi materijali potrebni za nastavu, knjige, tableti te dva obroka u kantini (doručak i ručak). Škola provodi i program odgoja i obrazovanja za vrtićke skupine. Najmlađa skupina obuhvaća bebe od 6. mjeseci, a obrazovanje u njihovoj školi može se nastaviti do 18. godine. Predmet umjetnost učenici imaju jednom tjedno od 1. do 9. razreda, no njihova se nastava umjetnosti razlikuje od nastave u Hrvatskoj. Učenici više samostalno istražuju te nema pritiska za izvršavanje zadataka. Učenici kroz duže vremenske periode (mjesec ili 2 mjeseca) istražuju zadanu temu te stvaraju svoje likovne radove.

2
Osim umjetnosti, učenici od 5. razreda imaju predmet STEAM (Science-znanost, Technology-tehnologija, Engineering – inženjering, Art – umjetnosti i Math – matematika). STEAM je zapravo pristup učenju gdje se učenike izlaže svakodnevnim situacijama kako bi razvili temeljne vještine potrebne u 21. stoljeću. U njihovoj školi školski sat traje 60 minuta, između kojih je pauza za odmor od 10 minuta. No, odmore ne najavljuje školsko zvono, a za ručak imaju pauzu od sat vremena. Tijekom te pauze vrijeme provode i na lijepo uređenom školskom dvorištu gdje je u to doba vrlo živahno. Nastava se odvija i u brojnim specijaliziranim učionicama, a posebnost ove škole je njihov bazen te staklenik u kojem uzgajaju i različite egzotične biljne vrste.

Tijekom posjeta učiteljica Mamić imala je priliku sudjelovati i na radionici na kojoj su njihovi učitelji vizualnih umjetnosti učili kako u programu Thinkercad izraditi model privjeska za ključeve te ga ispisati na 3D printeru. Svoju posjetu Portugalu učiteljica je završila upoznavanjem kulturne ponude glavnog grada Lisabona te je posjetila najpopularnija turistička mjesta. Među njima su bili i Belem toranj, samostan sv. Jeronima, Spomenik otkrićima, Palača pravde, glavni trg Praca do Comercio te Oceanarij. Sva stečena znanja učiteljica Mamić nastojat će iskoristiti kako bi unaprijedila proces poučavanja likovne kulture u nastavi i izvannastavnim aktivnostima.

4 1 tijana