Učenici Srednje gospodarske škole Križevci, veterinarski tehničari 1.-4. razreda sudjeluju u projektu „Daj šapi glas“. To je jednogodišnji projekt na državnoj razini kojeg je započela Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca.

„Daj šapi glas“ projekt je brige za napuštene životinje, tj. senzibilizacije učenika i lokalne zajednice za brigu prema napuštenim životinjama i izmjena stavova i ponašanja prema vlastitim kućnim ljubimcima kako bi se broj napuštenih životinja smanjio te kroz volonterski i humanitarni angažman učenika i njihovih bližnjih olakšao rad udruga koje se bave napuštenim životinjama. Odvija se u jednogodišnjim ciklusima koji obuhvaćaju početak i kraj školske godine. Potiče se osobni i socijalni razvoj učenika, razvoj poduzetničkih i komunikacijskih vještina te financijske, informacijske i digitalne pismenosti, kreativnost i sposobnost rješavanja problema.

Učenici u sklopu projekta surađuju s udrugom „Lajka“ iz Novigrada Podravskog. Udruga „Lajka“ je neprofitna volonterska organizacija koja svaki novčić i resurs troši direktno na skrb za životinje. Oni udomljavaju mace i pse, a o ostalim životinjama brinu s ljubavlju. Udruga brine za 90-tak štićenika, a to su odrasli psi, štenci, mačke, konji, koze, ovce, kokoši.

U sklopu Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije učenici su sakupljali donacije za udrugu „Lajka“. Od prikupljenih donacija kupili su hranu i lijekove. Dio lijekova donirala nam je Veterinarska stanica Križevci te im ovim putem zahvaljujemo.
Na satima razrednog odjela predstavili su projekt „Daj šapi glas“ prezentacijom „Kako kućni ljubimci utječu na zdravlje“ time su upoznali djelatnike i učenike škole s projektom.

Povodom 30.11. 2023., Svjetskog dana kućnih ljubimaca počeli su sa sakupljanjem hrane za pse i mačke i druge štićenike udruge „Lajka“. Zahvaljujemo našem učeniku Mihaelu Miklečiću na doniranim ularima za konje koji su udomljeni, a  21. prosinca 2023. učenici veterinarskih razreda posjetili su Udrugu „Lajka“. U pratnji učenika bile su nastavnice Suzana Maranić Bošnjak, Štefica Wolf i Maja Augustinčić Arsenović.

Dopremili su hranu, lijekove i deke za njihove štićenike. Volonteri su doveli neke od pasa i štenad s kojima su se učenici poigrali i prošetali ih. Marina Ferenčić, predsjednica Udruge „Lajka“, počastila ih je ručkom, štruklima i prigodnim poklonima. Kratkim govorom predstavila im je rad udruge i aktivnosti koje planiraju. Nakon ručka okupljene je zabavljao Duo Lumi – Mihael Miklečić i Luka Dubravec.

sapa2 sapa3 sapa4 sapa5 sapa6 sapa7 sapa8 sapa18 sapa19 sapa20 sapa21 sapa22 sapa23 sapa24 sapa25 sapa28 sapa29 sapa30