Na Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode RH, 22. svibnja, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Turistička zajednica općine Pisarovina organizirali su u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina edukativni program za najmlađe s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja prirode i njezine bioraznolikosti.

– Moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana je izgradimo zajedničku budućnost za sva živa bića. A mi smo ga u suradnji s učenicima osnovnih škola Sveta Nedjelja, Bogumil Toni i Pisarovina posvetili rodama. Dan je započeo predavanjem o bijeloj rodi, a učenici su naučili da postoji i crna roda – poručili su.

U rodinu gnijezdu (4) (Large)

Potom su uslijedile mnogobrojne radionice. Djeca su dograđivala gnijezdo bijele rode, kao što ga rode dograđuju svake godine, bojali su rode u prirodnoj veličini koje će trajno krasiti prostor muzeja, crtali su po kamenu, upoznali se s grafikom, kaširali su rode, izrađivali platna i na kraju pokazali zavidno znanje o rodama.

U rodinu gnijzdu (6) (Large)

U vrlo napetom kvizu znanja, dokazali su da su pravi poznavatelji roda. Na sva pitanja su točno odgovorili. Također, vrijedi učenici su imali priliku uživati u izložbama slika s kolonije o bijeloj rodi, održanoj prethodnog vikenda, kao i u izložbi fotografija o rodama te besplatno razgledati Zavičajni muzej Donja Kupčina.

22. svibnja odabran je kao datum obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti jer je na taj dan 1992. godine usvojena Konvencija o biološkoj raznolikosti. Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

U rodinu gnijezdu (7) (Large)

Biološka raznolikost označava sveukupnost raznolikosti života na Zemlji – staništa, vrsta i gena, te njezin poremećaj može imati dalekosežne posljedice na ekosustave, ali i na čovjekov život i blagostanje.

U rodinu gnijezdu (3) (Large)

– Na području Zagrebačke županije nalazimo veliku raznolikost staništa, ali i vrsta. Upravo ta velika bioraznolikost razlog je što je čak 12,2% površine Zagrebačke županije zaštićeno. Imamo čak 24 zaštićena područja i 24 Natura područja – istaknula je ravnateljica Ju Zeleni prsten Zagrebačke županije, dr.sc. Tatjana Masten Milek.

U rodinu gnijzdu (4) (Large) U rodinu gnijezdu (Large) U rodinu gnijezdu (5) (Large)