Škola Kastelli u finskom gradu Oulu bila je domaćin prve mobilnosti u sklopu Erasmus+ KA229 projekta S.O.S. – Strenghten online security. U Finskoj su  (od 14. do 18. 3. 2022.) uz učenike OŠ Sveti Petar Orehovec bili još i učenici iz partnerskih škola iz Poljske, Portugala, Rumunjske i Španjolske (koordinator projekta), javljaju iz prigorske škole.

Tema ove mobilnosti bila je cyberbullying te su sudionici mobilnosti predstavljali svoje kampanje protiv nasilja na internetu. Uz plakate, stripove i prezentacije predstavili su i filmove (jedan od primjera: Bostonov poučak). Rumunjski tim predstavio je i video svoje plesne predstave kojom su željeli potaknuti učenike svoje škole na promišljanje o nasilju na internetu.

Učitelji pred školom

U vrijeme kad su učenici istraživali zabavne i manje poznate podatke o svojim državama, učiteljima je predstavljen projekt Safety Skil Education (Obrazovanje za sigurnost). U školama u gradu Oulu taj projekt razvijaju od 2019. godine, a u kurikulumu škola zastupljen je s 18 sati tijekom školske godine.

Projekt osim smanjivanja nasilja na internetu ima za cilj i smanjiti seksualne zločine, podučiti učenike i njihove obitelji medijskoj pismenosti i sigurnosnim vještinama, spriječiti recidive i rehabilitirati mlade počinitelje nasilja na internetu i seksualnih prijestupa. Napomenuli su da će taj projekt, koji se zasad provodi samo u školama grada Oulua, od 2025. biti sastavni dio kurikuluma svih finskih škola.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U sklopu spomenutog projekta pripremili su tiskane materijale za učitelje te su educirali jednog do dva učitelja iz svake škole koji obučavaju ostale učitelje u svojoj školi. Svi  materijali mogu se  preuzeti i s web stranice projekta, a planiraju ih prevesti i na engleski jezik. Domaćini su nam prezentirali i aplikaciju Somebuddy.com, razvijenu s ciljem zaštite i pružanje prve pomoći žrtvama cyberbullyinga i uznemiravanja na internetu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Za vrijeme mobilnosti imali smo prilike upoznati i njihov obrazovni sustav. Osnovna škola u Finskoj traje 9 godina, a tijekom osnovnog obrazovanja  Finci veliku važnost pridaju praktičnim vještinama. Finski učenici obavezno uče kuhati (kuhanje je obavezno u sedmom razredu, u 6. i 8. razredu taj predmet mogu birati kao izborni), prati rublje, šivati i plesti – objasnili su.

Također, uče obrađivati drvo i metal i za te aktivnosti imaju izvrsno opremljene specijalizirane radionice. Sve potrebne sastojke za kuhanje te materijale od kojih izrađuju različite predmete osigurava škola kao i knjige te sav ostali pribor.

Kastellin_monitoimitalo_photo_by_Kuvio_08

Škola Kastelli ima jednu od najsuvremenijih školskih zgrada u Oulu i sastavni je dio društvenog centra grada Oulua koji se prostire na površini od 24.000 četvornih metara. Ravnatelj škole Timo Salmi proveo ih je kroz cijeli centar koji je izgrađen 2014. sredstvima javno privatnog partnerstva.

Izgradnja je koštala 42 milijuna eura, a grad Oulu postat će vlasnik zgrade nakon 25 godina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijekom mobilnosti našlo se i nešto vremena za sportske i kulturne aktivnosti te je za  sudionike mobilnosti organizirano skijanje na školskoj skijaškoj stazi. Učenici su posjetili muzej Oulua, selo Djeda Mraza u gradu Rovaniemiju te Arktički znanstveni centar i muzej koji na interaktivni način prikazuje nekadašnji i današnji život na Sjevernom polu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA