U subotu 21. studenoga prijepodne na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu održana je popularna radionica iz kemije za srednjoškolce ‘Analizom pogodi koja je sol u vodi’.

Radionicu iz ciklusa ‘Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja’ zajedno su izveli njezin autor doc. dr. sc. Tomislav Portada i njegov kolega dr. sc. Zlatko Brkljača.

U radionici je sudjelovalo trinaestero polaznika iz triju gradova: osmero učenika iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga sa svojom profesoricom kemije Gordanom Pintarić-Kovač, troje učenika iz zagrebačke XV. gimnazije, te jedan maturant iz riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića.

Radionica je započela uvodnom prezentacijom u kojoj je dr. Portada polaznicima radionice objasnio zadatak i pravila. Nakon toga, učenici su se pojedinačno javljali i interaktivno sudjelovali u raspravama i pokusima koje su pred kamerom na Institutu Ruđer Bošković izvodili dr. Portada i dr. Brkljača.

Zadatak polaznika bio je da na temelju pokusa i opažanja izvedu zaključke o sastavu sedam zadanih vodenih otopina, pri čemu im je rečeno da se u svakoj od sedam bočica nalazi otopina jedne od devet zadanih tvari.

Radionica je učenicima bila prilika da nauče nešto više od sadržaja koji se uče u okviru redovne nastave kemije, kao i primjer kako raditi interaktivnu nastavu s učenicima iz različitih razrednih odjeljenja, a da se pritom ne prekrši nijedna od protuepidemijskih preporuka i mjera.

Učenicima se radionica svidjela, a voditelji su na kraju radionice najavili da će se slične aktivnosti nastaviti održavati i ubuduće.

Učenici sudionicu su iz 2. razreda Patrik Benčak, VIktorija Skrba, Mihaela Šatvar, iz 3. razreda Marija Bilješko, Elena Stella Buzina, Hrvoje Jembrek, Julija Vanjhard Trušćek i iz 4. razreda Tena Vurnek, izvijestili su iz križevačke Gimnazije.