Niske temperature od -2 do -7 °C posljednjih dana uzrokovale su štete na mnogim poljoprivrednim kulturama. Vidljivo je smrzavanje na krumpiru kod povrtlara, koji nisu zaštitili usjev nekim pokrovnim materijalom, u vinogradima su izmrzle mladice, a različite voćne vrste, koje su trenutno u fazi kada su već formirani plodići, također su vrlo osjetljive.

Što nakon mraza napraviti u voćnjacima:

  • odmah nakon mraza nasad, kod kojeg nije došlo do potpunog odumiranja biljnih organa, treba tretirati nekim od biostimulatora, odnosno pripravaka na bazi aminokiselina, kao što su Drin, Polyamin, Plant antifrost protector, za ublažavanje stresne situacije;
  • kod potpunog smrzavanja zaštita biostimulatorima neće pomoći, jer su biljni dijelovi odumrli i folijarna primjena tada ne djeluje;
  • treba obratiti pažnju na daljnju njegu nasada (zaštitu i gnojidbu);
  • u voćnjacima treba pratiti stanje, jer je sada još teško procijeniti razmjere štete;
  • u slučaju jačeg gubitka prinosa zelenom rezidbom treba regulirati bujnost te smanjiti gnojidbu dušikom;
  • još jednom upozoriti na važnost pravilnog odabira mjesta sadnje, nadmorsku visinu, ekspoziciju te izbor sorti, čime se rizik od smrzavanja može u znatnoj mjeri smanjiti.

Što napraviti u vinogradima nakon mraza:

  • Ako postoji barem nešto zdrave zelene mase lišća vinograd treba što prije folijarno tretirati s nekim od navedenih biostimulatora, odnosno pripravaka na bazi aminokiselina. Te pripravke treba primijeniti u količini i koncentraciji, koju navodi proizvođač.
  • Ako je zelena masa potpuno uništena, tada s obnovom trsova treba pričekati 7 – 10 dana, tj. nakon ponovnog kretanja vegetacije. Lucnjeve i reznike sa smrznutim mladicama ne rezati! Zašto? Uz smrznute mladice, koje su u proljeće potjerale iz glavnog oka (pupa), nalazi se jedan ili više pričuvnih pupova tzv. suočica, iz kojih u stresnim situacijama, kao što je izmrzavanje, također izrastu mladice. One nemaju rodni potencijal kao mladice iz glavnog pupa, ali također mogu imati poneki grozdić. Smrznute mladice će se, uglavnom, posušiti i same otpasti.
  • Kada bude vidljivo, gdje su krenule nove mladice iz suočica i spavajućih pupova te kad one porastu 3 do 5 cm, treba ih oplijeviti tako da se na jednom mjestu ostavi najviše dvije mladice. Treba ostaviti najjače mladice i na najboljem položaju, a ostale treba ukloniti.
  • Ako zbog nepostojanja zelene mase nije napravljen folijarni tretman s nekim od biostimulatora, tada ga svakako treba napraviti, a tamo, gdje je prvi tretman napravljen, treba ga ponoviti.

prigorski.hr/savjetodavna.hr