U Zagrebu će od ožujka povećanje cijene vode za prosječno kućanstvo biti sedam posto, a iskazat će se na računima za travanj, doznaje se u Zagrebačkom holdingu.

“Nakon obustave primjene Odluke o naknadi za razvoj komunalnih vodnih građevina, povećanje cijene za prosječno kućanstvo bit će otprilike sedam posto, dok se ne riješi dokumentacija vezana uz naknadu”, rečeno je Hini u Zagrebačkom holdingu.

U Zagrebačkom holdingu kažu i da će primjena nove cijene vodnih usluga građanima biti vidljiva za potrošnju u ožujku, a koja će se iskazati na računima za travanj.

Cjenik je objavljen i na mrežnim stranicama “Vodoopskrbe i odvodnje”.

Naveli su da se račun za vodne usluge sastoji od fiksnog i varijabilnog dijela. Fiksni dio naplaćuje se neovisno o potrošnji, mjesečno za svakog korisnika usluge kojemu se ispostavlja račun. Varijabilni dio naplaćuje se prema potrošnji te je sadržan od više stavaka odnosno naknada gdje je prihod po istima namijenjen različitim subjektima.

U “Vodoopskrbi i odvodnji” podsjetili su da je sukladno Zakonu o vodnim uslugama utvrđena cijena za socijalno ugrožene građane, koja iznosi 60 posto osnovne cijene vodnih usluga.

Osim za Zagreb, na svojim mrežnim stranicama naveli su strukturu cijene vode i za Samobor, Svetu Nedelju i Stupnik.

Zagrebački holding objavio je javne natječaje za direktora te zamjenika direktora trgovačkog društva “Vodoopskrba i odvodnja”, a rok za dostavu ponuda je 16. ožujka.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je rekao da je direktora “Vodoopskrbe i odvodnje” Davora Poljaka smijenio zbog odluke tijela pri Ministarstvu gospodarstva da se u Zagrebu odgodi rast cijene vode, koji je trebao stupiti na snagu 1. ožujka i prosječno iznositi 15 posto. Riječ je o odluci Vijeća za vodne usluge, koje je utvrdilo da je odluka o povećanju cijene vode u Zagrebu od 1. ožujka za 15 posto nepravilna. Po riječima ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, to tijelo odluku o poskupljenju vode obustavilo je zbog niza nepravilnosti, koje su utvrđene kod donošenja odluke.

“Dio poskupljenja je sporan, dio nije. S druge strane, Vijeće je donijelo tu odluku jer su od Vodoopskrbe i odvodnje tražili da dostavi određenu dokumentaciju, do određenog roka, koju Vodoopskrba i odvodnja nije dostavila. Zbog toga su donijeli odluku o obustavi”, rekao je tada Tomašević. Nije detaljno pojasnio za koliko će voda poskupjeti dok se ne ishodi odobrenje i za sporni dio poskupljenja vode u Zagrebu.

Glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj je tada Hini izjavila da će – iako je od 1. ožujka cijena vode u Zagrebu u prosjeku trebala rasti za 15 posto zbog ulaganja u vodnu infrastrukturu i pripremu projekta Zagreb – povećanje cijene vode do daljnjega biti na polovici tog postotka.