Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je u utorak 22. Festival jednakih mogućnosti na kojem će do 23. svibnja nastupiti 900 izvođača od kojih oko 600 osoba s invaliditetom te je iznio podatak da je Grad Zagreb ove godine udvostručio proračun za osobe s invaliditetom.

Tomašević je napomenuo da je Grad Zagreb ove godine, od svih gradova u Europskoj uniji, dobio zlatnu medalju za program za osobe s invaliditetom te je proglašen prijestolnicom inkluzivnosti i raznolikosti. “Ta nagrada me čini uistinu ponosnim i tako ćemo nastaviti i dalje”, rekao je na otvorenju Festivala jednakih mogućnosti.

Dodao je i da je svjestan da ima još puno prostora da se poboljša mobilnost osoba s invaliditetom u Zagrebu te da razgovara s udrugama o mogućim rješenjima. Istaknuo je također da je u planu sve tramvaje koji to nisu zamijeniti niskopodnim.

Predsjednica Društva tjelesnih invalida Viktorija Lisec rekla je da je cilj Festivala jednakih mogućnosti pokazati kako osobe s invaliditetom imaju kreativne sposobnosti i da mogu pridonijeti kulturnoj ponudi grada kao i svi drugi.

“Mi se ne razlikujemo ni po čemu od primjerice Cest is d’Besta ili nekog drugog festivala. Jedino po čemu se ističemo je to što imamo puno više uključenih osoba s invaliditetom. Cilj nam je i da drugi festivali i mediji prepoznaju da osobe s invaliditetom mogu pridonijeti u područjima kulture i sporta. Imamo likovne umjetnike, plesne izvođače, glumce, pjevače”, rekla je.

Od poznatijih osoba na festivalu će tijekom naredna tri dana nastupiti Soul Fingersi, Boris Ćiro  Gašparac, Tex Crowe, plesni klubovi JazzElle, Atomic  Dance Factory, Point. Posjetitelji Festivala  u posebno ograđenom prostoru na kojem stoji plakat “Igre mobilnosti” mogu probati kako je voziti se u invalidskim kolicima i pri tom nailaziti na prepreke uobičajene na gradskim ulicama.

“Pozivam sve ljude dobre volje da posjete Festival jednakih mogućnosti jer za svakoga ima po nešto”, pozvala je Lisec.

Organizaciju festivala pomaže 20 stručnjaka i oko 100 volontera – većinom studenata zagrebačkih fakulteta. Podršku Festivalu dali su i državni tajnik Ivica Poljičak, u ime Vlade RH, te pravobranitelj za osobe s invaliditetom Dario Jurišić.

Festival jednakih mogućnosti prvi je inkluzivni festival umjetnosti osoba s invaliditetom u Hrvatskoj kojeg Društvo tjelesnih invalida organizira već 22 godine za redom. Festival predstavlja osobe s invaliditetom koje s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu te u edukacijskim i sportskim igrama. Svrha Festivala je javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.