Jučer su u Zagrebu povodom početka javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin obavljena 154 besplatna pregleda madeža, u sklopu kojih je otkriveno 28  promjena na koži kod kojih postoji sumnja u melanom ili karcinom kože te su isti građani upućeni na daljnju obradu.

La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i ovog proljeća organiziraju besplatne preventivne preglede kože s ciljem ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože, a u sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin.

Ove godine pregledi se održavaju u devet gradova diljem Hrvatske: Zagrebu, Vinkovcima, Đakovu, Virovitici, Ogulinu, Kninu, Metkoviću, Malinskoj na otoku Krku te Umagu. Kako ističu stručnjaci, ako se otkrije na vrijeme, rak kože u 99% slučajeva može biti izlječiv, stoga #SaveYourSkin ponovno dolazi u manje gradove u kojima je nedostatna dermatološka skrb.

Prema europskoj statistici, Hrvatska je na visokom, četvrtom mjestu prema smrtnosti od melanoma, a incidencija melanoma u Hrvatskoj u stalnom je porastu. S ciljem edukacije građana o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože s posebnim naglaskom na melanom, posljednje dvije godine provodi se projekt #SaveYourSkin, u sklopu kojega je provedeno 2245 besplatnih pregleda građana kojima je otkriveno 70 promjena sumnjivih na zloćudne tumore kože i upućeni su na daljnje liječenje i obradu.

„Ti rezultati potkrjepljuju činjenice o velikom porastu broja oboljelih od zloćudnih tumora kože i potrebi za preventivnim pregledima svih rizičnih pacijenata. Rizične osobe su u dobi između 50 i 75 godina, one koje imaju svijetlu kožu, oči i kosu, osobe koje su više puta  u mladosti imale opekline od sunca, one koje veći dio života provode na otvorenom i one koje imaju osobnu ili obiteljsku povijest obolijevanja od melanoma ili karcinoma kože. Potvrdu rizika praćenu sumnjivim promjenama na koži treba odrediti liječnik obiteljske medicine“, rekla je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju.

Besplatni pregledi madeža od 20. svibnja

Javnozdravstvena kampanja #SaveYourSkin nastavit će se u Vinkovcima 21. svibnja na Trgu Vinkovačkih jeseni, a potom u Đakovu u Ulici Vijenac kardinala Stepinca (22. svibnja) i Virovitici na Trgu kralja Tomislava (23. svibnja). Dermatolozi preglede nastavljaju i u Ogulinu na Trgu Petra Stipetića (27. svibnja), u Kninu na Trgu Ante Starčevića (28. svibnja) te u Metkoviću na Trgu kralja Tomislava (29. svibnja).

U lipnju će priliku za pregled imati građani Malinske na otoku Krku, Obala 10, kod Crkve sv. Nikole (3. lipnja) te Umaga (4. lipnja) kod Istarske kreditne Banke, Ulica Ernesta Miloša 1. Pregledi će se obavljati od 9 do 20 sati, a za iste se potrebno prijaviti ispunjavanjem obrasca na službenoj stranici.

„Jedan od ciljeva našeg brenda La Roche-Posay je podizanje razine svijesti javnosti o važnosti pravilne zaštite kože od sunca i rane prevencije raka kože. Stoga smo prije dvije godine s partnerima pokrenuli ovaj projekt u Hrvatskoj te dosad u sklopu projekta #SaveYourSkin obavili 2245 besplatnih pregleda građana, te se je kod njih 70 pokazala sumnja na zloćudni tumor kože zbog čega su upućeni na daljnje liječenje i obradu. Veselimo se da projekt nastavljamo i ove godine u proširenom izdanju, s većim brojem gradova nego prethodnih godina  te nam je cilj pregledati još veći broj građana, posebice u onim sredinama gdje građani nemaju pristup dermatolozima ili je on ograničen“, rekla je Svjetlana Arh, Medical direktorica L’Oreal Dermatological Beauty divizije kompanije L’Oreal.

La Roche-Posay je dermokozmetički brend za njegu kože broj jedan u svijetu*, koji preporučuju dermatolozi. Uz pomoć svojih inovativnih proizvoda brend La Roche-Posay godinama predano radi na osvještavanju o važnosti prevencije raka kože. Inicijativa #SaveYourSkin koju je pokrenuo La Roche-Posay uključuje edukaciju građana, redovne besplatne preglede madeža, redovitu i učinkovitu zaštitu od sunca pomoću proizvoda sa zaštitnim faktorima te stručne savjete dermatologa. Dugogodišnjim nastojanjem da promjeni percepciju i navike društva u zaštiti zdravlja kože, La Roche-Posay pomaže smanjenju poražavajućih statistika vezanih uz rak kože te dodatno ukazuje na potrebu brige o zdravlju kože i potiče što veći broj ljudi na redovite preglede i samopreglede kože.

BESPLATNI DERMATOLOŠKI PREGLEDI SU DOSTUPNI:

ZAGREB

20. svibnja 2024. (Europski trg)

VINKOVCI
21. svibnja 2024. (Trg Vinkovačkih jeseni)

ĐAKOVO
22. svibnja 2024. (Ulica Vijenac kardinala Stepinca)

VIROVITICA
23. svibnja 2024. (Trg kralja Tomislava)

OGULIN
27. svibnja 2024. (Trg Petra Stipetića)

KNIN

28. svibnja 2024. (Trg Ante Starčevića)

METKOVIĆ

29. svibnja 2024. (Trg kralja Tomislava)

MALINSKA, OTOK KRK

3. lipnja 2024. (Obala 10, kod Crkve sv. Nikole)

UMAG

4. lipnja 2024. (Ulica Ernesta Miloša 1)

Dermatološke preglede moguće je obaviti besplatno od 9 do 20 sati. Za termin pregleda u svome gradu građani se trebaju prethodno prijaviti na ovoj poveznici. Broj termina je ograničen.