U Zagrebu 79 novooboljelih od koronavirusa; 12 ‘uvoza’ iz Bosne i Hercegovine

3. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska U Zagrebu 79 novooboljelih od koronavirusa; 12 ‘uvoza’ iz Bosne i Hercegovine


U Zagrebu je 79 novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite, a poručeno je i kako u Zagrebu nema nikakvih žarišta.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je da je jučer u Zagrebu bilo 79 novooboljelih od koronavirusa. Rekao je da su u Nastavnom zavodu testirali 555 osoba te je 36 bilo pozitivno, a ostale osobe su bile testirane u Klinici za zarazne bolesti, odnosno u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Kod 10 novooboljelih su negativne anamneze, a za čak 41 novooboljelu osobu radi se o kontaktima s ranije pozitivnim osobama, istaknuo je Šostar na konferenciji za novinare. Kaže da je to nešto što su očekivali jer “plaćamo cijenu nažalost nediscipline tijekom ljeta”.

Čak 12 ‘uvoza’ iz Bosne i Hercegovine

Rekao je i da se sedam novooboljelih osoba zarazilo na godišnjem odmoru i to u Dubrovniku, Baškoj Vodi, Splitu i Novalji te da imaju “čak 12 uvoza opet iz Bosne i Hercegovine”. Rekao je i da imaju jednu novooboljelu osobu gdje je moguća izloženost na svadbi.

Jučer je u samoizolaciju stavljeno 196 osoba, tako da je u Zagrebu 1745 osoba u samoizolaciji. Istaknuo je i da je 51 osoba više izliječena, tako da je sada aktivno 611 slučajeva zaraze koronavirusom.

Šostar je poručio da u Zagrebu zaista nema nikakvih žarišta. Apelirao je na građane da nose zaštitnu masku jer su sve studije pokazale da je najvažnije nostiti masku, te da se pridržavaju fizičke udaljenosti i održavaju redovitu higijenu, a napomenuo je i da mske treba nositi i u liftu te ostalim prostorima gdje nije moguće ostvariti adekvatnu fizičku distancu.

Na pitanje jesu li razmišljali uvesti neka ograničenja za područje Zagreba s obzirom da ima velik broj osoba koje dolaze iz BiH, Šostar je uzvratio da mjere treba provoditi tamo gdje su se ljudi najviše zarazili, a to su na žalost uglavnom županije na obali Jadranskog mora.

“U Zagrebu zaista nema ni jednog žarišta i nema za sada nikakve potrebe za posebnim nekim ograničavanjem, osim onih mjera koje je već donio Nacionalni stožer”, poručio je Šostar.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je i dalje povećana aktivnost kroz domove zdravlja te je tijekom jučerašnjeg dana pomoć tražilo 370 osoba. Samoizolacija je određena u šest slučajeva i 337 osoba je upućeno na testiranje. Također, uzet je 251 uzorak.

Galić: Situacija u domovima jako dobra

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić rekla je da je zasad situacija u domovima za starije jako dobra. Napomenula je da su u cijelom ovom prethodnom razdoblju u gradskim domovima obavili više do 2100 testiranja djelatnika i korisnika, te je samo sedam djelatnika oboljelo od koronavirusa, ali oni nisu ušli u domove pa nisu imali niti proboj virusa u gradske domove.

Što se tiče daljnjih mjera, rekla je da će pratiti epidemiološku situaciju i ukoliko bude potrebno poduzet će neke nove mjere. Preporuča se i cijepljenje protiv gripe i za korisnike i za djelatnike domova za starije. (Hina)

Facebook Comments