Podršku 20. Povorci ponosa LGBTIQ zajednice u subotu u Zagrebu svojim su dolaskom dali potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, predsjednik SDP-a Peđa Grbin te nekoliko zastupnika u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Povorka ponosa sa stotinjak sudionika je oko 15,30 sati krenula s Rooseveltovog trga prema Ribnjaku, a potpredsjednik Vlade Milošević novinarima je izjavio kako je došao podržati različitost i ravnopravnost.

“Da svi pojedinci i društvene skupine u Hrvatskoj uživaju istu razinu slobode i jednakosti, da nitko zbog svoje različitosti, bilo vjeroispovjesti ili etničke pripadnosti ili spolne orijentacije, ne bude izložen govoru mržnje ili bilo kakvom drugom zločinu iz mržnje”, istaknuo je.

Zagreb: Gradonačelnik Tomislav Tomašević na povorci ponosa "Prajd zauvijek"

Jurica Galoić/PIXSELL

Na novinarsko pitanje hoće li razgovarati s ministrom obitelji i socijalne skrbi Josipom Aladrovićem, oko žalbe koju je Ministarstvo uložili na odluku suda koji je utvrdilo da su životni partneri Kožić i Šegota bili diskriminirani jer im nije omogućen pristup posvojiteljstvu, Milošević je izjavio da je to sada stvar suda.

“Kakva god bila odluka suda, mi smo je kao Vlada dužni podržati. Pričekat ćemo što će odlučiti sud, na taj način Vlada će reagirati”, dodao je.

Grbin: Ljudska prava i sloboda nisu tu zato što je većina tolerantna

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je da je u posljednjih 20 godina društvo zasigurno napredovalo, ali kako to ne znači da je posao gotov.

“Pride je simbol slobode, otvorenosti i tolerancije, zato i jesmo ovdje i zato pružamo podršku svim onima koji žele da hrvatsko društvo bude takvo”, rekao je Grbin na Povorci ponosa LGBTIQ zajednice .

Upitan bi li i Hrvatska trebala biti među 10 država koje su osudile novi zakon u Mađarskoj kojim se maloljetnike štiti od pedofilije, a što je slično inicijativi kakvu je nedavno najavio saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja – šef SDP-a je ustvrdio da ne treba.

“Zato i kažem, posao nije gotov, morat ćemo jako puno raditi svi, kao društvo i zajednica, da neki pojedinci shvate da ljudska prava i sloboda nisu tu zato što je većina tolerantna, nego zato što svi imaju pravo na njih”, izjavio je Grbin.

Benčić: Drastična promjena na bolje od prvog Pridea

Saborska zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić ocijenila je kako su se stvari ‘drastično promijenile na bolje’ od 2002. godine kada je u Zagrebu održan prvi Pride, dodavši kako još uvijek ima mjesta za napredak.

Benčić smatra zakonodavni okvir u Hrvatskoj nije savršen i da su neki dijelovi populacije još uvijek diskriminirani.

Rada Borić osudila izjave saborskih zastupnika Mosta

Zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Rada Borić osudila je nedavne izjave saborskih zastupnika Mosta, ustvrdivši da je ‘opasan istup’ predsjednika Mosta Bože Petrova, koji je rekao da manjina ima prava jer im to većina tolerira.

‘Otkud Petrovu pravo da kaže da nekoga tolerira’, upitala je Rada Borić.

Na Pride povorci su i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović, SDP-ovac Domagoj Hajduković te zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je izjavio kako je prvi put u 20 godina, koliko se Pride organizira, da je na njega došao i gradonačelnik Zagreba.

(Hina)