Snijeg koji je u noći na petak počeo padati u sjevernim dijelovima Hrvatske otežava promet u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje na nekim mjestima zbog jakog vjetra nastaju nanosi snijega, a Zimska služba upozorava da se tijekom vikenda očekuju vrlo niske temperature.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) u Krapini je u 7 sati izmjereno pet centimetara snijega, ali u nekim višim i bregovitim predjelima Zagorja ima ga i puno više.

Voditelj Cestarije Krapina, Nikica Krasnik rekao je da su ceste prohodne, uz korištenje zimske opreme dok na brdima ima zastoja, ponajviše stoga jer kamioni nemaju zimsku opremu.

“Naši kamioni s ralicama prođu i za 50 minuta je sve ponovno bijelo, a nažalost ne mogu odjednom biti na deset mjesta. Tamo gdje puše vjetar, opet nanosi snijeg na cestu i stvaraju se zapusi. Dajemo sve od sebe da ceste budu prohodne”, kazao je Krasnik.

U Varaždinskoj županiji palo je od tri do pet centimetara snijega, a Zimska je služba od 3 sata u noći u 3. stupnju pripravnosti.

“Sve ceste su dvaput tijekom noći posipane solju, odnosno mješavinom soli i kamenog posipala, nema poledice i nema većih problema u odvijanju prometa. Trenutno su vani sve ekipe, na području županije je ukupno 70 vozila”, izjavio je član uprave varaždinskog Poduzeća za ceste Mario Vdović.

Problema zasad nema niti na brdskim dionicama na kojima dežuraju posebne ekipe, a Zimska će služba u 3. stupnju pripravnosti ostati do navečer, kada će se ponovo posipati ceste, dodao je Vdović te pozvao vozače na pojačan oprez.

Tijekom vikenda očekuju se vrlo niske temperature, čak i do -10 i pa će vozači, posebice u jutarnjim satima trebati obratiti pažnju na to kako se ponašaju u prometu jer kod tako niskih temperatura sol slabo djeluje, rekao je Vdović.