U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 225 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj novozaraženih udvostručio se u tjedan dana, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Od jučer se oporavila 21 osoba pa je u županiji 2.086 oboljelih od covida-19, a u samoizolaciji je 1.889 osoba.

Načelnik Stožera Stjepan Skuliber na konferenciji održanoj u Zaboku istaknuo je da se broj novooboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji u proteklih tjedan dana i više nego udvostručio.

„Broj novozaraženih u proteklih sedam dana iznosi 1.196, prošli četvrtak bio je 448, a tjedan dana prije toga 361”, rekao je Skuliber dodavši da ohrabruje činjenica da pada broj hospitaliziranih pozitivnih osoba.

Naime, na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 12, a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 42 pacijenta pozitivna na SARS CoV-2, među kojima je 11 na respiratoru.

„Dnevni prosjek hospitaliziranih u prošlom je tjednu bio 60, dok je tjedan dana prije iznosio 66, a prije dva tjedna 72. Danas imamo najmanji broj hospitaliziranih u posljednja dva mjeseca”, istaknuo je Skuliber. U proteklih tjedan dana umrlo je šest covid pozitivnih osoba, dodao je.

85 posto utvrđenih pozitivnih uzoraka odnosi se na omikron

Doktorica Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije kazala je da se prema podacima od 12. siječnja ove godine, od 45 utvrđenih pozitivnih uzoraka, 36 uzoraka odnosi na omikron, što iznosi 85 posto.

„Možemo reći da je omikron dominantan i da i dalje raste. Zadnji puta to je bilo 75 posto”, rekla je Mahmutović.

Dodala je da je od početka cijepljenja u Krapinsko-zagorskoj županiji utrošeno 148.399 doza cjepiva.

„Od toga 67.301 na prvu dozu što je 54,1 posto na ukupno stanovništvo županije, na drugu 61.150 odnosno 42,2 posto i time imamo završeno cijepljenje u 52 posto stanovništva”, kazala je Mahmutović istaknuvši da je dodatnu, tzv. booster dozu dosad primilo 19.948 stanovnika.

Župan Željko Kolar izjavio je da će se nastava u Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje odvijati po modelu A, odnosno u školama-

Naglasio je da su u županijskom Domu zdravlja te Zavodu za javno zdravstvo spremni za testiranje brzim antigenskim testovima koje će od ponedjeljka, 17. siječnja obavljati liječnici primarne zdravstvene zaštite. (Hina)