Krajem 2023. godine na području Grada Vukovara bilo je aktivno 10.771 radno mjesto što je u odnosu na godinu ranije povećanje za 200 novootvorenih radnih mjesta, izvijestio je na konferenciji za novinare u petak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

“Od 2016. godine kada smo imali 9.057 radnih mjesta do prosinca 2023. kad imamo 10.771 radno mjesto, povećanje je za 1.714 radnih mjesta, odnosno 18,92 posto. U odnosu na godinu ranije imamo 200 radnih mjesta više u gradu. U prijašnjim vremenima, ali i sada, fokus nam je na radnim mjestima”, kazao je Penava ustvrdivši da su na takve pozitivne rezultate utjecala ulaganja, kao i brojne mjere koje gradske vlasti provode uz kontinuiranu posvećenost.

Po njegovim riječima, prema analizi FINA-e, Vukovar je na 2. mjestu prema ukupnim prihodima poduzetnika u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba, zahvaljujući velikim grupacijama koje posluju u granama farmacije, avio-industrije, logistike i energetike te drugim, brojnim tvrtkama i obrtima na području grada.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac naveo je da je Grad Vukovar u 2023. poduzetnicima na području grada plasirao 345.000 eura, a od 2015. godine ukupno gotovo četiri milijuna eura bespovratnih potpora.

“U prošloj godini dodijelili smo i 132.000 eura poljoprivrednicima, a po prvi put, dodijeljene su i potpore u turizmu, ribarstvu i akvakulturi. Suradnja između gospodarstvenika i Grada Vukovara uvijek je dvosmjerna te je naš fokus – razvoj gospodarstva. U idućem razdoblju nastavljamo istim tempom te nas očekuju i brojni novi, veliki EU projekti koji će pridonijeti još većem razvoju Vukovara”, kazao je Sušac.

Namjera je gradskih vlasti da 2024. godina završi s više od 11.000 radnih mjesta u gradu Vukovaru.

Pročelnica gradskog Odjela za gospodarstvo Kristina Bilić navela je da je u posljednji šest godina broj obrta u Vukovaru porastao za 83 posto te su danas na području grada aktivna 593 obrta.