Otvorena je grupna žirirana izložba pod nazivom „ISKRA“ u prostoru vrbovečke udruge Artoratorij. Riječ je o izložbi koja naglasak stavlja na djelovanja književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi, rođene u Vrbovcu a koja je djelovala pod pseudonimom Iva Rod.

Izabrane pjesme iz dvije zbirke Ive Rod bile su temelj za niz raznovrsnih vizualnih interpretacija kojima su se likovni umjetnici iz cijele Hrvatske odazvali na javni poziv za sudjelovanje na izložbi. Izloženi su radovi 23 od ukupno 45 prijavljenih autora.

Radove koje posjetitelji izložbe mogu vidjeti odabrao je stručni žiri u sastavu: Sonja Švec Španjol kustosica izložbe, te Verena Jakuš i Ivan Mak.

–Autori su od 11 ponuđenih pjesama intuitivno odabrali upravo one koje su prepoznali kao poticaj za vlastito stvaralaštvo. Pjesme su poslužile kao inspiracija za najrazličitije interpretacije realizirane u rasponu od klasičnih medija poput crteža, grafike, slikarstva i fotografije pa sve do objekata, prostornih i interaktivnih instalacija (fotografija, bakropis, ugljen, tuš, akvarel, pastel, akril, ulje, kolaž, mozaik, glina, drvo), ali i sadržajno – od figuracije (portret, pejzaž…) do apstrakcije – kazala je Sonja Švec Španjol.

izlozba1

Zastupljeni autori su iz Vrbovca, Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke, Varaždina, Kastava, Opatije, Zaprešića, Viškova, Donjeg Vratna i različitih generacija, od studenata likovnih akademija do umirovljenih umjetnika.

Na izložbi sudjeluju: Sandra Abou Abdo, Margareta Belančić, Ana Bušalić, Barbara Cetina, Andrea Cihlar, Lea Čeč, Larisa Dragelj, Damir Facan-Grdiša, Jasmina Jakopanec, Koraljka Jukić, Vanda Jurković, Martina Kamenečki, Kristina Kinkela Valčić, Krešimir Kveštek, Sara Maksimović, Kate Mandarić Erceg, Vlasta Pastuović Aleksić, Stanka Pinjuh, Darija Stipanić, Željko Subić, Ana Šesto, Dominik Višnjić i Nevena Živić.