Nakon nikad oskudnije berbe u svijetu u posljednjih 60 godina, 2023. godine u Hrvatskoj bilježimo oko 40 % manje grožđa u odnosu na prošlu godinu. Razlozi se skrivaju u brojnim vremenskim nepogodama diljem svijeta, a u našim uvjetima ponajprije u tuči, olujama, kišnim periodima te velikom pritisku gljivičnih oboljenja loze. Kakvoća mladih vina je stoga uvelike ovisila o znanju i iskustvu s preradom lošije sirovine i zahtjevnih uvjeta alkoholne fermentacije.

Sukladno brojnim nepogodama i manjim prinosima, Udruga vinogradara i vinara Vrbovec ove je godine zaprimila oko 40 % manje uzoraka u odnosu na 2022., točnije 60 uzoraka, mahom bijelih vina. Kao i uvijek dominirala su vina sorte ´Graševina´ (31), zatim mješavine bijelih sorata (15), ´Rajnski rizling´, ´Chardonnay´, ´Cabernet sauvignon´ i ´Traminac´. Mlada vina kušale su i komentirale izv. prof. dr. sc. Ana- Marija Jagatić Korenika i mr. sc. Marija Koščević. Većina vina je s obzirom na fazu razvoja još uvijek manje ili više mutna, a u narednom periodu će se spontano ili uz pomoć bistrila izbistriti pa se ovo svojstvo nije uzimalo u obzir kod ocjene kakvoće.

Većinu vina krasile su ugodne voćne i sortne arome, posebno kod ´Graševina´, među kojima su i prepoznata vina s najvećim potencijalom. S obzirom da je veliki broj vina bio proizveden od moštova ili grožđa kupljenog u drugim vinogorjima, vina istih sorata su se razlikovala prema nekim osnovnim parametrima poput kiselosti, alkoholne jakosti, ekstrakta pa i aromatskog profila. U ukupno 13 uzoraka prepoznate su mane ili bolesti- najzastupljeniji su bili reduktivni mirisi- od sumporovodika ili mirisa trulih jaja do merkaptana koji podsjećaju na dim, kanalizaciju ili kuhano povrće.

U tom slučaju savjetovano je prozračivanje, preparati na bazi bakra i kontrola sumpora. Nekoliko uzoraka bilo je već u potpunosti oksidirano, najčešće zbog dugotrajne fermentacije koja je ponegdje još u tijeku. Kod ove mane preporučuje se sulfitiranje i primjena bistrila na bazi PVPP-a.

Svim vinarima savjetovana je kontrola i praćenje najvažnijih parametara u laboratoriju Udruge, u dogovoru s Marijom Koščević.

Napisala: izv. prof. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika, tajnica Udruge vinogradara i vinara Vrbovec

20231116_180524 (1)

20231116_181005 (1)

20231116_180918