Nakon nikad ranije berbe u Hrvatskoj, održano je kušanje mladih vrbovečkih vina. Kišni svibanj i ekstremno topli lipanj, srpanj i kolovoz utjecali su na ekstremno rano dozrijevanje grožđa, uz nakupljanje visokih koncentracija šećera i nedostatak kiselina što vodi do otežanih alkoholnih fermentacija.
Kakvoća mladih vina je stoga uvelike ovisila o znanju i iskustvu vinara te dostupnim enološkim sredstvima. Vrlo slično kao i prošle godine, Vrbovečka udruga vinogradara i vinara zaprimila je 64 uzorka bijelih i jedno crno vino. Kao i uvijek dominirala su vina sorte ´Graševina´ (34), zatim mješavine bijelih sorata (14) i nešto manje vina sorte ´Rajnski rizling´, ´Chardonnay´, ´Cabernet sauvignon´, ´Traminac´ itd.
Mlada vina kušale su i komentirale izv. prof. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika i mr. sc. Marija Koščević. Većina vina je s obzirom na fazu razvoja još uvijek manje ili više mutna, a u narednom periodu će se spontano ili uz pomoć bistrila izbistriti pa se ovo svojstvo nije uzimalo u obzir kod ocjene kakvoće. Mnoga vina krasile su ugodne voćne i sortne arome, posebno kod ´Graševina´, među kojima su i prepoznata vina s najvećim potencijalom.
S obzirom da je velik broj vina bio proizveden od moštova ili grožđa kupljenog u drugim vinogorjima, vina istih sorata su se razlikovala prema nekim osnovnim parametrima poput kiselosti, alkoholne jakosti, ekstrakta ali i aromatskog profila. U ukupno 13 uzoraka prepoznate su mane ili bolesti- najzastupljeniji su bili reduktivni mirisi- od sumporovodika ili mirisa trulih jaja do merkaptana koji podsjećaju na dim, kanalizaciju ili kuhano povrće.
U tom slučaju savjetovano je prozračivanje, preparati na bazi bakra i kontrola sumporovog dioksida. Nekoliko uzoraka bilo je u nekoj fazi oksidacije, najčešće zbog dugotrajne fermentacije, čuvanja vina na talogu bez sulfitiranja ili nedostatka sumporovog dioksida.
Kod ove mane preporučuje se dodatak Vinobrana i primjena bistrila na bazi PVPP-a. Svim vinarima savjetovana je kontrola i praćenje najvažnijih parametara u laboratoriju Udruge, u dogovoru s Marijom Koščević.
Napisala: izv. prof. dr.sc. Ana- Marija Jagatić Korenika, tajnica Vrbovečke udruge vinara i vinogradara.