U prostoru Vinskog doma u Vrbovcu, održalo se kušanje mladih vina za članove Vrbovečke udruge vinogradara i vinara i sve ostale zainteresirane. Vina su kušale i komentirale izv.prof.dr.sc. Ana-Marija Jagatić Korenika i mr.sc. Marija Koščević.

Među prikupljenih 104 uzoraka, najzastupljenije bile su graševine (48), nakon čega su slijedile bijele mješavine (28), te ostale sorte poput rizlinga rajnskog, chardonnaya, muškata te tri ružičasta i četiri crna vina te jedno kupinovo vino.

IMG_4259

Nakon još jedne sušne i vruće vegetacijske godine, koja nam je dala uglavnom zdravo i kvalitetno grožđe, zaključujemo kako je trenutna situacija u podrumima šarolika.

– Većina vina na kušanju i dalje je u fazi bistrenja, s manje ili više izraženom mutnoćom, uz nekolicinu koja je već bila potpuno bistra. Kod mutnijih uzoraka uglavnom nisu bile ni jako intenzivne arome, međutim dobar broj uzoraka krase lijepe sortne i fermentacijske arome, posebno kod sorte graševina – rekla je Ana Marija Jagatić Korenika:.

Dodala je kako je većina vina bila skladnog tijela i zaokruženog okusa, s tek ponekim uzorkom naglašene kiselosti, što je također posljedica uvjeta dozrijevanja grožđa. Osim pohvaljenih uzoraka, jedna trećina uzoraka imala je većih problema s reduktivnim mirisima – od samo zatvorenog mirisa, do sumporovodika pa čak i merkaptana, koji redom podsjećaju na pokvarena jaja, zapaljenu šibicu, zapaljenu gumu ili kanalizaciju.

U takvom slučaju, preporučuju se otvoreni, prskajući pretoci vina, odnosno prozračivanje, a u težim slučajevima dodatak bakrenih preparata, zatim primjena bentonita i pretok, uz kontrolu sumpora (sulfita).

– Uz spomenute mane, primijećeno je i nekoliko pojava oksidacije, takva vina treba primjereno slulfitirati (vinobran ili sumpovin), dodati bistrilo na bazi PVPP-a (Polygel, Gerbinol…) te čuvati od izlaganja zraku (plutajući poklopac, nadopunjene posude…) – poručila je.

Još jednom podsjećamo na mogućnost kontrole u laboratoriju Udruge koji vodi mr.sc. Koščević.