Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec nastavlja s brojnim aktivnostima u sklopu projekta „BuBa – budi uključen, budi aktivan“, namijenjenog osnaživanju i aktivaciji umirovljenika. Osim svakodnevnih radionica i druženja u prostorijama Kluba za umirovljenika, u prostorijama Društva ovih je dana održan okrugli stol s predstavnicima jedinica lokalne samouprave s vrbovečkog područja.

Okupljenima je prezentirano do sad provedeno istraživanje o modelu aktivacije radno neaktivnog stanovništva, povećanja njihove socijalne uključenosti i poboljšanja kvalitete života. Kako je uvodno istaknula ravnateljica CK-a Jelena Mucko, suvremene uvjete života karakterizira sve veće učešće starijeg, radno neaktivnog stanovništva te se kao jedan od problema nameće pitanje povećanja njihove socijalne uključenosti i poboljšanja kvalitete života.

– Pri tomu, dio umirovljenika – korisnika u sustavu socijalne skrbi – posjeduje različitu imovinu. Jedan od rješenja bio bi pronaći model kako imovinu – npr., obradivo poljoprivredno zemljište – staviti u funkciju – naglasila je ravnateljica Mucko.

GDCK Vrbovec u svrhu pronalaska adekvatnog modela angažiralo je konzultanta Josipa Keretu, koji je okupljenima predstavio koncept i faze istraživanja. Nakon izrade koncepta istraživanja i održane fokus grupe sa stručnjacima u veljači, Društvo je provelo anketiranje o stavovima umirovljenika s područja grada Vrbovca te općina Dubrava, Gradec, Rakovec, Farkaševac i Preseka oko njihovog interesa za ustupanjem prava korištenja obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Okruglom stolu nazočili su gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, načelnice Gradeca i Rakovca, Ljubica Ambrušec i Brankica Benc, načelnici Farkaševca i Preseke, Matija Copak i Martin Martić te Irena Martak, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vrbovec.

– Sastali smo se radi prezentacije inovativne ideje Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec, kojim se kroz projekt “BuBa-Budi uključen, Budi aktivan” istražuje mogućnost pružanja socijalnih usluga (pomoći u kući, prijevoza, dostave obroka) za umirovljenike i druge starije osobe, stavljanjem u funkciju njihovog poljoprivrednog zemljišta. Poanta zamisli je da se smanje površine neobrađenog zemljišta, koje stariji zbog godina i zdravlja ne mogu više obrađivati te povezivanja s lokalnim OPG-ovima, na način da stariji zadrže vlasništvo nad imanjem ali ga stavljaju u funkciju, a za uzvrat dobivaju socijalne usluge koje su im potrebne da bi mogli i nadalje živjeti u svojem domu. Rasprava je bila zanimljiva, a o svemu će umirovljenici biti detaljnije upoznati kroz javne tribine koje će biti organizirane po sjedištima JLS-ova – izjavila je ravnateljica Mucko na kraju sastanka.