Jedna od najvećih gastronomskih manifestacija u Varaždinskoj županiji, popularna “Zeljarijada” otvorena je u subotu u Vidovcu kraj Varaždina, a ovogodišnje 25. izdanje te manifestacije otvorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ističući vrijednost Varaždinskog zelja oko kojeg je osmišljena cijela manifestacija, Vučković je naglasila kako je veliki broj raznovrsnih izlagača ali i posjetitelja koji dolaze iz drugih krajeva Hrvatske, potvrda da se radi o zaista vrijednoj manifestaciji.

“Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH ulažu značajne napore u promociju i prepoznavanje hrvatskih proizvoda. Ovo je kraj u kojem se svi s pravom ponose označenim proizvodima, a to je Varaždinsko zelje te Zagorski bagremov med koji se tradicionalno proizvodi u ovom kraju. To su proizvodi koji imaju oznaku zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla”, kazala je resorna ministrica.

Podsjetila je i kako Hrvatska danas ima 44 zaštićena proizvoda od kojih je veliki broj dodan na popis u posljednje dvije godine.

“To nas je dovelo na sedmo mjesto u Europskoj uniji, a još je devet proizvoda u postupku. Ono što sad svi zajedno trebamo raditi je potruditi se da tih proizvoda bude na tržištu odnosno u ponudi”, istaknula je Vučković.

Pohvalila je Varaždinsku županiju za koju naglašava da ulaže značajne napore u promociju zaštićenih proizvoda.

“Varaždinska županija je značajno doprinijela prepoznatljivosti, trženju, stvaranja veće vrijednosti. Posebno se to odnosi na Bučino ulje koje ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla”, dodala je.

Stričak: Vidovec proizvede oko 80 posto zelja u županiji

Varaždinski župan Anđelko Stričak pobrojao je sve manifestacije koje su u posljednjih tridesetak dana održane u toj županiji – od Špancirfesta, preko ludbreške Svete nedjelje, Lepoglavske čipke, Baroknih večeri do današnje Zeljarijade.

“Same te manifestacije najbolje govore o kreativnosti i marljivosti žitelja Varaždinske županije. Kad govorimo o Općini Vidovec to je općina koja je orijentirana na poljoprivrednu proizvodnju. Ovdje se proizvede oko 80 posto svog zelja koji se proizvodi u Varaždinskoj županiji. Ti podaci najbolje govore o vrijednosti ove manifestacije koja polako postaje sve značajnija na nacionalnoj razini”, rekao je Stričak.

Organizatori su ove godine pripremili 11.000 komada sarme za što je utrošeno 2 tone varaždinskog zelja te jedna tona smjese od svinjetine, junetine, riže i kaše.