Ovog vikenda u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica održan je 1. Festival ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije u organizaciji Udruge za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora Z-EKO. Predstavilo se 29 izlagača, a osim onih iz Zagrebačke, bili su tu proizvođači iz Sisačko-moslavačke, Međimurske županije, ali i iz Dubrovnika.

„Ovim festivalom želimo promovirati ekološku proizvodnju, okupiti proizvođače i upoznati potrošače s proizvodima, ali i probuditi svijest o zdravijem i kvalitetnijem, kao i da se sve to proizvodi u našoj županiji“, rekao je prilikom otvorenja Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

20221126_102520.jpg__648x432_q85_subsampling-2

„Velika Gorica je odabrana za održavanje ovog festivala jer ima sve preduvjete da postane najbolji ekološki grad u Hrvatskoj. Svaki peti upisani u Upisnik ekoloških poljoprivrednika u našoj županiji dolazi upravo iz Velike Gorice“, poručio je Kraljičković najavivši da će ovaj festival postati tradicija.

Ispred organizatora Festivala, Udruge Z-Eko, Ivica Babojelić, istaknuo je kako se svijest potrošača mijenja te je sve više onih koji prepoznaju ekološke proizvode. „Naša udruga okuplja 30 članova te pozivamo sve zainteresirane eko proizvođače s područja Zagrebačke županije da nam se pridruže“.

20221126_1024580.jpg__648x432_q85_subsampling-2

Grad Velika Gorica kroz potpore male vrijednosti podupire ekološku poljoprivredu, rekao je pročelnik za poljoprivredu Marko Kos te naglasio kako broj ekoloških proizvođača iz godine u godinu raste.

20221126_102551.jpg__648x432_q85_subsampling-2

U sklopu Festivala, održan je i okrugli stol na temu „Kako provodimo Program razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. – akcijski plan“ u sklopu kojeg se predstavio i ovogodišnji dobitnik nagrade Europske komisije za najboljeg ekološkog poljoprivrednika EU David Pejić, direktor Zrno eko imanja.