Završnim nastupom pred varaždinskom publikom, u petak je završen petodnevni prvi Međunarodni folklorni festival (Contemporary Folklor Adventure – COFA) na kojem su sudjelovale folklorne grupe: SAD-a, Kolumbije, Švicarske, Slovenije, Ukrajine i Hrvatske.

U pet dana festivala, koji je održan u okviru Svjetske međunarodne organizacije za očuvanje kulturne baštine i folklora (CIOFF), svoju kulturnu baštinu sudionici su, osim u Varaždinu, predstavili i u Varaždinskim Toplicama, Ljubešćici, Sračincu i Visokom.

Idejna začetnica i direktorica festivala Petra Golubar kazala je da su ostvarili ciljeve organizacije prvog festivala, prezentaciju kulturne baštine i razmjenu iskustava.

„Za naše posjetitelje najatraktivniji su bili nastupi grupa iz Kolumbije i SAD-a koji su prvi puta bili u Hrvatskoj. Imali smo goste iz Švicarske, Ukrajine, Slovenije i naše domaće snage, Varaždinski folklorni ansambl“, rekla je Golubar.

Dodala je da su organizacijom dječjih radionica, master classova, panela i izložba ispunili cilj, a da su potvrde bile odaziv na sve programske sadržaje i reakcije publike.

„Bilo je sveukupno preko 200 sudionika ove godine. Zasad imamo lijepe povratne informacije, a sljedeće godine planiramo proširiti programske sadržaje koji će možda čak trajati i više od pet dana“, najavila je Golubar.

Dio Međunarodnog folklornog festivala COFA bila je i tematska cjelina „Razgovori o budućnosti folklora“. Održane su dvije panel rasprave i dva masterclass predavanja, a teme su bile budućnost djece i mladih u folkloru te budućnost i perspektiva folklora i baštine u područjima suvremenog dizajna, startup ideja i kreativne industrije.

Pokrovitelji Međunarodnog folklornog festivala COFA su Varaždinska županija i Grad Varaždin.