Varaždinski klipič, proizvod s europskom zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla i jedan od simbola Varaždina i Varaždinske županije, dobio je jedinstvenu poštansku marku koja je svečano predstavljena u četvrtak u atriju Županijske palače u Varaždinu.

Objavljena je i dopisnica s motivom Varaždinskog klipiča te je izrađen prigodan poštanski žig. Kako je istaknuto, rezultat je to suradnje Varaždinske županije, županijske Udruge kuhara i Turističke zajednice te Varaždinskog kluba kolekcionara.

140422_Varazdinski_klipic_postanska_marka_6

Poštanska marka – Varaždinski klipič izašla je u ediciji “Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi”, koja uključuje Varaždinski klipič, Slavonski med i Paški sir.

Župan Anđelko Stričak podsjetio je kako se od 35 hrvatskih zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla četiri odnose na Varaždinsku županiju.

„To su Varaždinski klipič, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Ludbreški hren, u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom baštinimo Meso zagorskog purana, Zagorske štrukle i Zagorske mlince te Zagorski bagremov med, a sa šireg područja Hrvatske Meso crne slavonske svinje”, rekao je Stričak.

140422_Varazdinski_klipic_postanska_marka_3

Predstavnica Hrvatske pošte Jasminka Končevski istaknula je da tako važan gastronomski simbol zahtijeva i prikladno obilježavanje.

„Važnost ovog proizvoda prepoznala je i Hrvatska pošta te je Varaždinski klipič uvršten kao motiv prigodne poštanske marke Republike Hrvatske. Kultura, povijest i znamenitosti prenose se poštanskom markom svijetom svakoga dana i nose poruku o kulturnome i nacionalnom identitetu države u kojoj je nastala”, izjavila je Končevski.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek rekao je da je Varaždinski klipič već ušao u sve pore društva, a predsjednik Udruge kuhara Damir Crleni pozvao je načelnike i gradonačelnike da pomognu u nastojanjima da taj proizvod bude dostupan u cijeloj županiji.

140422_Varazdinski_klipic_postanska_marka_12

Uoči predstavljanja poštanske marke, župan Stričak sastao se s gradonačelnicima i načelnicima te ih pozvao da sudjeluju u prikupljanju pomoći za Ukrajinu.

„Apelirao sam na sve njih da od utorka ili srijede organiziramo konvoj pomoći u prehrani za Ukrajinu. Oni tjedan dana kasnije slave Uskrs i ako im na taj način možemo izaći u susret i pomoći, bit ću zahvalan svima”, poručio je župan Stričak.