Osamdesetak najboljih učenika iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske okupilo se u ponedjeljak u Varaždinu na 57. Državnom natjecanju iz astronomije koje će potrajati do 22. svibnja.

Organizatori natjecanja su Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko astronomsko društvo, a domaćin Elektrostrojarska škola Varaždin, dok je službeno otvorenje natjecanje održano u sportskoj dvorani Druge gimnazije Varaždin.

Natjecanje se održava s ciljem popularizacije i razvijanja interesa za znanstvenu granu astronomije i astrofizike,  poticanja logičkog i kreativnog razmišljanja u rješavanju složenih problema i zadataka te razvoja kompetencija u provedbi, pisanju i obrani istraživačkoga rada, uz proces stručnog vrednovanja.

Natjecanje je kao predstavnik varaždinskog župana Anđelka Stričaka, otvorio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, Miroslav Huđek.

Istaknuo je da je Državno natjecanje odlična prilika za promociju 14 Centara izvrsnosti na području Varaždinske županije, a jedan od njih je i Centar izvrsnosti za astronomiju koji se nalazi u Elektrostrojarskoj školi Varaždin.

“Županija je financirala i zvjezdarnicu i uvjeti su takvi da možemo odgovoriti na želje i potrebe naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca, i svih onih koje zanima astronomija”, dodao je Huđek.

Vibor Jelić iz Državnog povjerenstva za natjecanje iz astronomije rekao je kako natjecanje iz astronomije ima vrlo dugu tradiciju.

“Specifičnost natjecanja je da osim ispita znanja rade praktične radove, tako da se od malih nogu uče o znanstveno-istraživačkim metodama, principima pisanja i prezentiranja takvih radova”, kazao je Jelić. Naglasio je kako je interes učenika za astronomiju velik, no smanjen je broj nastavnika koji se žele time baviti s obzirom da je to izvannastavna aktivnost.

Ispred domaćina obratio se ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin, Igor Kos.

“Nema puno škola u Hrvatskoj koje imaju svoju zvjezdarnicu i to je pametna politika i strategija Županije da se glavnina novaca ulaže u obrazovanje, a posljedica toga je sve ovo što imamo mi u Elektrostrojarskoj školi, Centar izvrsnosti za astronomiju sa zvjezdarnicom, teleskopima i svom opremom koju trebamo imati”, istaknuo je ravnatelj Kos.