U prostorima Državnog arhiva u Varaždinu otvorena je zanimljiva izložba Varaždin i Hrvatsko proljeće 1971. , a kroz  sačuvano i izloženo arhivsko, muzejsko i knjižno gradivo vidljivo je da su u Varaždinu glavni nositelji ideja Hrvatskog proljeća bili kulturni i prosvjetni djelatnici, a od ustanova i društava svakako Ogranak Matice Hrvatske Varaždin, varaždinsko Kazalište, Narodno sveučilište “Braća Ribar”, kao i varaždinski tjedni list “Varaždinske vijesti”.

Kako javljaju iz Varaždinske županije, nekoliko uvodnih riječi dao je ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu profesor Damir Hrelja, koji je tom prilikom naglasio kako je Jugoslavija u odnosu na ostale socijalističke države bila puno liberalnija i modernija, ali ipak je u njoj vladao jednopartijski sistem na čijem čelu je bio doživotni vladar, predsjednik Tito.

– U takvoj atmosferi želje i težnje za reformom gospodarskoga, kulturnoga i političkog života bile su sve jače, pa se tadašnja hrvatska intelektualna elita, od sveučilišnih profesora, znanstvenika,  studenata, književnika  počela okupljati i izražavati svoje ideje i stavove. I u našem Varaždinu se tada javljaju intelektualci koji su podržali ovaj pokret, no svi dobro znamo kako je on na kraju završio – rekao je Hrelja.

Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek.

– Materijali koji su izloženi na ovoj izložbi su zaista zanimljivi, ali i poučni. Kao osnovnoškolac sjećam se tih događaja, radi se o jednom vremenu kada je Hrvatska s punim pravom tražila da u okviru tadašnje države bude puno jača i bolja kako u društvenom tako i gospodarskom smislu. Nažalost, svi ono koji su vodili taj pokret nisu dobro prošli, ili su završili u zatvorima ili im je bilo zabranjeno javno djelovanje. No, dvadeset godina kasnije želja i težnja za jačom i boljom Hrvatskom potpuno je ostvarena  nastankom samostalne i slobodne Hrvatske države- rekao je pročelnik Huđek.