U povodu 100. obljetnice smrti uglednog varaždinskog jezikoslovca Vatroslava Jagića u petak je u prostorima Starog grada u Varaždinu otvorena izložba u organizaciji Gradskog muzeja Varaždin u čijem se fundusu nalazi zbirka s više od 660 predmeta iz Jagićeve ostavštine.

Fundus je sastavljen od rukopisa, tiskanih djela, odličja, osobnih predmeta, umjetničkih djela i fotografija, koje je najvećim dijelom darovala njegova obitelj. Kao posebna cjelina, u stalnom postavu Kulturno-povijesnog odjela u Starom gradu uređena je spomen-soba Vatroslava Jagića. Autorica stručne koncepcije je kustosica u GMV-u Jelena Rančić.

Jagićeva ostavština podijeljena je u dvije velike cjeline, jednu čine predmeti izravno vezani uz njegovu ostavštinu, a drugu oni vezani uz obilježavanja različitih Jagićevih obljetnica i zadržavanje spomena na njegovo ime i značaj, objasnila je Rančić.

Dodala je da su to predmeti vezani uz varaždinsku gimnazijsku ekstenzu, varaždinsko muzealno društvo i Muzej, predmeti vezani uz podizanje Jagićeva spomenika u gradskom parku te postavljanje spomen ploče na njegovoj rodnoj kući.

“Otkako Muzej postoji, Jagićev kutak selio je iz prostorije u prostoriju i nakon obnove Staroga grada našao je mjesto upravo u ovoj drugoj prostoriji stalnog postava. U ostavštini Muzeja nalaze se i svečani frak i odlikovanja. Proteklih godina Jagić nije imao hlače, sad smo taj svečani frak i odoru upotpunili drugim odjevnim predmetima i prezentirali ga na način kako se Jagić pojavljivao na događajima, kao što je bio bal Franje Josipa kojemu je prisustvovao”, zaključila je Rančić.

Redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u razredu za filološke znanosti i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Mateo Žagar istaknuo je kako je riječ o vrhunskom hrvatskom znanstveniku.

“Riječ je o stručnjaku koji je cijeli svoj životni vijek promovirao slavensku, južnoslavensku i hrvatsku kulturu širom Europe. Jagićevo djelo i nakon njegove smrti prije 100 godina, duboko je implementirano u sve slavističke radove širom Europe i svijeta”, objasnio je Žagar.