Dvadeset i četvrta Škola medijske kulture ‘dr. Ante Peterlić’, platforma za edukaciju školskog osoblja na području filmske umjetnosti, otvorena je u četvrtak u Varaždinu petu godinu zaredom.

Prema izvješću Vijeća Europe, Škola spada među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

Voditeljica Škole Sanja Zanki Pejić naglasila je kako je čak polovica sudionika, odnosno profesora i nastavnika kojima je škola prvenstveno i namijenjena dolazi iz Varaždina i Varaždinske županije.

„Ostatak sudionika dolazi iz cijele Hrvatske, i s otoka i Slavonije, te su oni svi danas pristigli u Varaždin i već cijelo popodne aktivno rade kako bi završili svoje filmove koji su rezultat radioničkih programa sve do 25. kolovoza kada imamo završnu večer i prezentaciju sadržaja”, rekla je Zanki Pejić.

Tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec poručio je kako je Škola medijske kulture prije 24 godine počela s tri, četiri programa koji su se s godinama povećavali.

„Lijepo je vidjeti mlade, profesore i nastavnike koji svoje znanje prenose dalje u učionicu na najmlađe što je ono što Škola medijske kulture pruža u ove 24 godine”, kazao je Selec te dodao kako su među ovogodišnjim polaznicima i dvije koje Školu pohađaju već 24. puta.

U ovogodišnjoj Školi sudjelovat će 110 polaznika, edukacija obuhvaća dva medijska stupnja i jedanaest radionica, a u devet filmskih dana plan rada raspoređen je na predavanja, metodičke i video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu.

Organizator Škole je Hrvatski filmski savez, a program se održava u partnerstvu s nizom državnih, regionalnih i gradskih institucija.